Τη διαφορά μεταξύ «τροπολογιών της νύχτας» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση «ημετέρων» και της πολιτικής απόφασης για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υπογράμμισαν χθες το βράδυ στη Βουλή οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέναντι τόσο στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και στη σχολαστικότητα της προέδρου του Σώματος. Παρ’ ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου νωρίτερα στη συνέντευξη για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τις εκτιμήσεις περί «σύγκρουσής» της με το Μαξίμου, το απόγευμα κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, εμφανίστηκε η ίδια να τροφοδοτεί τις σχετικές εκτιμήσεις.
Και αυτό διότι: Αναφερόμενη στις -εμπρόθεσμες- υπουργικές τροπολογίες που πλαισιώνουν το νομοσχέδιο με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης υπενθύμισε τα προβλεπόμενα, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς που τις εισηγούνται να τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να κρίνει το Σώμα εάν το περιεχόμενό τους είναι συναφές, ώστε να τις προκρίνει. Πρότεινε μάλιστα να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 95 παρ. 2) που ορίζει προτεραιότητα στους υπουργούς για «προφορική ανάπτυξη» έναντι των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων.
Οι διευκρινίσεις της έδωσαν αφορμή αντιπαράθεσης στην αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατούν, καταλογίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε σε όλους τους τόνους την προηγούμενη κυβέρνηση για τη «βροχή» των τροπολογιών και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου: «Η διάταξη για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ ή οι κανόνες σύμβασης των δημόσιων συμβάσεων έχουν σχέση με το νομοσχέδιο;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, ενώ είχε προηγηθεί ο ομόλογός του από τη Ν.Δ., Γ. Βρούτσης, σχολιάζοντας πως «θα μετατρέψουμε τον κοινοβουλευτικό διάλογο σε εισηγήσεις υπουργών». Με τις απόψεις τους συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης.
Η πρόεδρος της Βουλής απάντησε, υπενθυμίζοντας την αρχική της τοποθέτηση, τονίζοντας πως κάλεσε τους υπουργούς να αιτιολογήσουν τις τροπολογίες που εισηγούνται. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο καθένας θα τοποθετηθεί από τη θέση ευθύνης του» συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής της επιμέρους διαφοροποίησης.
«Επί της ουσίας»
«Σ’ αυτή την αίθουσα μιλάμε επί της ουσίας και μιλάμε πολιτικά», πήρε τον λόγο ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, εξηγώντας πως ορισμένες από τις υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν ρυθμίζουν εκκρεμότητες και δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της προέδρου ισχύουν, εφόσον επανέλθει η κανονικότητα στο νομοθετικό έργο της Βουλής και στο παρεχόμενο πολιτικό έργο. Κατ’ ανοχή και κατ’ οικονομία, αλλά και κατά απολύτως πολιτικό τρόπο πιστεύω, οι τροπολογίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το Σώμα», τόνισε.
Χαρακτηρίζοντας «υποκριτικές» τις αντιδράσεις των στελεχών της τέως συγκυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, συντάχθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών για την αναγκαιότητα των τροπολογιών. «Δεν φέρνουμε τροπολογίες για να δώσουμε δωράκια τα μεσάνυχτα και να διασφαλίσουμε μεγάλα και παράνομα οικονομικά συμφέροντα, φέρνουμε τροπολογίες που αντιστοιχούν στον επείγοντα χαρακτήρα των λαϊκών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και στα ζητήματα επείγουσας λειτουργίας του κράτους που είχαν ανασταλεί».
«Κατά τα ειωθότα»
Ο ίδιος διαφώνησε με την εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την τήρηση του Κανονισμού ως προς τον χρόνο των τοποθετήσεων, προτείνοντας να δώσει «διέξοδο η κυβέρνηση», να παραχωρήσουν δηλαδή οι υπουργοί τη θέση τους στους εισηγητές των κομμάτων, όπως συνηθιζόταν. «Δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Αυτή η Βουλή θα τον εφαρμόζει τον Κανονισμό», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το θέμα έκλεισε με νέα παρέμβαση του Ν. Βούτση, που πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση με την αρχική τοποθέτηση της εισηγήτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου, και στους άλλους υπουργούς να κινηθούν «κατά τα ειωθότα».
Σημειώνεται πως αίσθηση στη χθεσινοβραδινή συζήτηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρ. Ματθαιόπουλου, που κατήγγειλε εκ νέου τον εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού, διότι δεν επέτρεψε στους προφυλακισμένους βουλευτές (μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης) να παραστούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Η σημερινή σύνθεση της Βουλής είναι ελλιπής και ό,τι παραχθεί είναι νόθο», είπε, ενώ -καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στην πρόεδρο της Βουλής- συμπλήρωσε: «Εσείς μας δώσατε το δικαίωμα».
