Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με σκληρές θέσεις αναμένεται ότι θα προσέλθει το Βερολίνο στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την Τετάρτη. Τίποτε για την ώρα δεν αλλάζει στη ρητορική της Γερμανίας, ενώ -σύμφωνα με αναλυτές- δεν είναι μόνον οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που θα τηρήσουν σκληρή θέση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και οι υπό κρίση χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει έκθεση αναλυτών της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η οποία έχει τον τίτλο «Συμβιβασμός ή Grexit». Στην έκθεση αυτή αναφέρεται πως οι εταίροι περιμένουν από τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να «βγάλει λαγό από το καπέλο του», ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, και κάνουν λόγο για τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να περάσουν από τα Κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας δίνουν ένα 75% στις πιθανότητες να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Στον συμβιβασμό αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να λάβει νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης, δάνειο το οποίο θα συνοδεύεται από πρόγραμμα. Θα πρέπει, ωστόσο, να δεσμευθεί ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό, το φορολογικό σύστημα, αλλά και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Θα ζητηθεί επίσης από τη χώρα να θέσει χαμηλότερους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως η ίδια το επιθυμεί, ενώ η ίδια έκθεση υποστηρίζει πως, για να γίνουν όλα αυτά δυνατά, θα πρέπει να υπάρξουν και από τις δύο πλευρές υποχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών. Αυτό, υποστηρίζει, θα προκαλέσει μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες, η χώρα θα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη. Με δραματικές συνέπειες για τη χώρα, η οποία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα της.

Σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αυστρία, όπου και θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Φάιμαν, όμως χθες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Σέλικ, έκανε δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα που αφορούσαν την Ελλάδα. Οπως είπε, «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, η οποία και πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Τότε, οι εταίροι θα κάνουν διάλογο και θα βοηθήσουν. Αποκλείεται η μετεκλογική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και η επαναδιαπραγμάτευση των όρων». Ο Σέλικ όμως συμπλήρωσε πως είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα.

Δηλώσεις εξάλλου έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι λογικός άνθρωπος, με τον οποίο μπορεί κανείς να συζητήσει. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματος και να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παγιδευτεί. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει, διότι πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο Σουλτς υποστήριξε πως εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε και οι πιστωτές θα πράξουν το ίδιο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.