Οι πολίτες ψήφισαν ενώ στα εκλογικά κέντρα και στους δρόμους αποτυπώθηκαν αυτή τη φορά πολλά μεγάλα χαμόγελα. Η προεκλογική εκστρατεία της ελπίδας κέρδισε το φόβο και οι πολίτες για πρώτη φορά εδώ και χρόνια σήκωσαν το κεφάλι, έστω στιγμιαία, έστω δειλά, έστω με περίσκεψη, αλλά πάντως το σήκωσαν κι αυτό είναι το μεγάλο πρώτο μήνυμα της νίκης της αριστεράς.
Η κηλίδα της Χρυσής Αυγής έκανε έντονα τη μαύρη εμφάνισή της αποδεικνύοντας ότι οι ρίζες του ναζισμού επιμένουν αν και η προεκλογική περίοδος έδειξε να θέλει να το αγνοήσει.
Η ακροδεξιά πολιτική του φιλελεύθερου κατ’ όνομα κόμματος της Ν.Δ. υπέστη συντριπτική ήττα κι αυτό δρομολογεί σίγουρα εξελίξεις στο κόμμα της Ν.Δ. που αντιμετωπίζει το δίλημμα ενός ευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ή της σκοταδιστικής ακροδεξιάς και εμφυλιοπολεμικής παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ξανά τις επιλογές του και υπέστη φυσικά διασπορά ψήφων από το κόμμα Παπανδρέου ενώ το τηλεοπτικό ΠΟΤΑΜΙ συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων των απογοητευμένων από τα άλλα κεντρώα κόμματα πολιτών. Το ΚΚΕ σταθερή μοναχική αξία και οι νεφελώδεις ΑΝΕΛ κατάφεραν μια εξαιρετικά άνετη είσοδο στη Βουλή.
Η μεγάλη… ανατροπή όμως ανήκει σίγουρα και στους τηλεαστέρες που θυμήθηκαν ξανά ότι είναι δημοσιογράφοι και αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν σχεδόν ισότιμα τους συνομιλητές τους. Και μόνο γι αυτό η βόλτα στα πάνελ των καναλιών ήταν μια απολαυστική εικόνα. Ήταν το σημείο που τα χαμόγελα έγιναν γέλια!
