Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι χθες τα ξημερώματα οι Βέλγοι διεθνείς έπαιξαν για λογαριασμό όχι μόνο της χώρας τους, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Φάνηκε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της υφηλίου, που χαιρέτισαν το άνετο και επιβλητικό 4-1 των «κόκκινων διαβόλων» επί των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σιάτλ, υπό τη σκιά της σκανδαλώδους απόφασης της FIFA να αναστείλει την αυτόματη τιμωρία του Φολαρίν Μπαλογκάν που είχε τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα. Πρώτος σκόρερ των Αμερικανών στη διοργάνωση με τρία γκολ, πράγματι βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας του, αλλά ήταν ωσεί παρών, επηρεασμένος από τον τεράστιο θόρυβο γύρω από το όνομά του.

«Το Βέλγιο παίρνει εκδίκηση για τον κόσμο του ποδοσφαίρου», έγραψε η γερμανική Bild, ενώ η ισπανική Marca υπογράμμισε: «Ούτε ο Τραμπ μπορεί να αποφύγει το αναπόφευκτο».

Η ιταλική Gazzetta dello Sport ήταν ακόμα πιο δηκτική: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έμαθε ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο σύνθετο από την απλή “αθώωση” ενός τιμωρημένου παίκτη καταστρατηγώντας όλους τους κανονισμούς. Ομως θα έπρεπε να γνωρίζει την κλασική αγγλοσαξονική ρήση: Karma is a bitch!İ» [σ.σ. «Ολα εδώ πληρώνονται!» σε ελεύθερη μετάφραση].

Η βελγική Le Soir έκανε λόγο για «χαστούκι στα πρόσωπα των Ινφαντίνο και Τραμπ» και η Nieuwsblad αναρωτήθηκε «Ποιον θα καλέσεις τώρα, Ντόναλντ;», παραφράζοντας κατόπιν το MAGA σύνθημα του Αμερικανού προέδρου: «We make Belgium great again!»

Παρά τον αποκλεισμό των Αμερικανών, όμως, δεν θα ξεχαστεί εύκολα η αδιανόητη απόφαση της FIFA μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του Τραμπ προς τον φίλο του, Τζάνι Ινφαντίνο. Γιατί έχει ήδη δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο που θα επιστρέφει σαν μπούμερανγκ κατά της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Υπάρχουν πιέσεις από ομοσπονδίες και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο για άλλες περιπτώσεις τιμωριών. Ακούγεται ότι η αγγλική FA και η γαλλική FFF κινούνται να ζητήσουν την αναθεώρηση της κόκκινης κάρτας του Τζάρελ Κουάνσα και της κίτρινης του Μάικλ Ολίσε αντίστοιχα.

Ο προπονητής της Αγγλίας, Τόμας Τούχελ, έθεσε προχθές τις ερωτήσεις που κάνει πλέον κάθε ποδοσφαιρόφιλος: «Πιστεύω ότι δεν είναι κόκκινη κάρτα του Κουάνσα, όμως ενεπλάκη ο VAR και την έδωσαν. Εμείς θέλουμε συνέπεια στις αποφάσεις. Ποιος την ανατρέπει την απόφαση, πότε και πάνω σε ποια βάση; Πού ξεκινάει και πού σταματάει αυτό; Πού τραβάμε τη γραμμή; Μπορούμε να ανατρέπουμε κάθε κίτρινη και κάθε κόκκινη; Δεν έχω απάντηση σε αυτό». Κανένας δεν έχει…