Το πάρκο Cinquantenaire στις Βρυξέλλες βάφτηκε με κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα το βράδυ της Κυριακής, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πολυτελές πάρτι της 4ης Ιουλίου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε αποκαλέσει τις Βρυξέλλες «τρύπα με σκ*τά» [shithole].
Καθώς δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω τα χέρια από το Cinquantenaire» έξω από το πάρκο, στο πάρτι έπαιζε κάντρι μουσική, ευγενική προσφορά της κοπέλας του διευθυντή του FBI, Κας Πάτελ, και τραγουδίστριας της κάντρι Αλέξις Γουίλκινς, καθώς και της μπάντας Zac Brown.
Αεροσκάφη σκόρπισαν καπνό στα χρώματα της Αμερικής, ενώ υπήρξαν πολλά πυροτεχνήματα και ένα σόου με drones που σχημάτισαν το σύνθημα «Ελευθερία 250». Σύμφωνα με το POLITICO, υπήρξε επίσης ένας μηχανικός ταύρος, μαζορέτες και πολλά δωρεάν δώρα, όπως τσάντες και καπέλα του μπέιζμπολ.
Κάποια στιγμή που η Γουίλκινς τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, που μεταδιδόταν σε γιγαντιαίες οθόνες εντός του «Cinquantenaire», το μικρόφωνό της φάνηκε να μην λειτουργεί. Το κοίταξε μπερδεμένη και συνέχισε αθόρυβα μέχρι που η κάμερα σταμάτησε. Αργότερα το ίδιο βράδυ, είχε την ευκαιρία , αυτή τη φορά με ήχο.
Απουσία των ανώτατων στελεχών της Ε.Ε.
Ανάμεσα στις πολλές ομιλίες, ήταν και εκείνη της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, τη μόνη ηγέτιδα ενός θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. μεταξύ των VIP καλεσμένων. «Όπως σε κάθε γάμο, έχουμε διαφωνίες», είπε η Μέτσολα.
«Και μερικές φορές υπάρχει και πραγματική κριτική ή μομφή. Κάποιες δίκαιες, κάποιες λιγότερο… Και όπου είναι λιγότερο δίκαιες, το λέμε χωρίς να ζητάμε συγγνώμη, όπως κάνουν οι φίλοι», τόνισε.
Πάντως, η μικρή προσέλευση ανώτερων στελεχών της Ε.Ε. αφηγήθηκε τη δική της ιστορία για την κατάσταση της σχέσης ΗΠΑ και Βρυξελλών, λίγες μέρες μετά την τελευταία απειλή δασμών του Τραμπ. Ειδικότερα, μόνο τρεις από τους 27 επιτρόπους της Ε.Ε. παρευρέθηκαν: οι Άντριους Κουμπίλιους, Μάρος Σέφτσοβιτς και Όλιβερ Βαρχέλι.
Στον εορτασμό δεν πήγαν ούτε η Φον Ντερ Λάιεν, ούτε ο Αντόνιο Κόστα, ούτε η Κάγια Κάλλας.
Σε στιλ Τραμπ η ομιλία του πρέσβη
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο, Μπιλ Γουάιτ, σε μια ομιλία του σε στιλ Τραμπ, είπε ότι παρευρέθηκαν 8.850 άτομα, ενώ επιτέθηκε στους επικριτές που εξέφρασαν την αντίθεσή τους το κλείσιμο ολόκληρου του πάρκου. «Γιατί πρέπει να είναι τόσο μεγάλο;» είπε. «Επειδή είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!»
Επίσης, αναφέρθηκε και σε μια αξιοσημείωτη απουσία: της ποπ τραγουδίστριας Κέιτι Πέρι, η οποία κλήθηκε να εμφανιστεί αλλά αρνήθηκε λόγω υποχρεώσεων. «Ποιος νοιάζεται», είπε ο Γουάιτ. «Κarma is a bitch».
Σε μια από τις πολλές αξέχαστες στιγμές, ο Γουάιτ επαίνεσε τους τεχνίτες διαμαντιών της Αμβέρσας ως μερικούς από τους καλύτερους στον κόσμο πριν ανακοινώσει ότι είχε ένα σχεδιάσει ένα φανταχτερό χρυσό δαχτυλίδι με ένα «Τ» ως δώρο για τον πρόεδρο που αγαπά το χρυσό.
Ο ίδιος ο Τραμπ εκφώνησε μια προηχογραφημένη ομιλία από το Οβάλ Γραφείο, η οποία προβλήθηκε ανάμεσα στις καμάρες του «Cinquantenaire», στην οποία μίλησε για τους Αμερικανούς στρατιώτες που πέθαναν πολεμώντας για την ελευθερία στην Ευρώπη. «Ξέρω ότι ο λαός του Βελγίου δεν ξέχασε ποτέ», είπε, πριν ευχηθεί στο πλήθος «ευτυχισμένη Ημέρα Ανεξαρτησίας» και να έχουν «μια όμορφη γιορτή».
![Βρυξέλλες: Φιέστα του Αμερικανού πρέσβη για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας – Πυροτεχνήματα και σόου με drones [βίντεο]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2026/06/brussels-bash--980x552.jpg)