Μια πανεπιστημιακή υπόθεση με «καφκικές» διαστάσεις έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για την υπόθεση πρώην νομάρχη και μέλους του ΑΣΕΠ, γνωστού για τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο οποίος από το 2024 έχει εκλεγεί ήδη δύο φορές από τα Εκλεκτορικά Σώματα αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά ο πρύτανης του ιδρύματος, Εμμανουήλ Κουτούζης, επιμένει να ακυρώνει την εκλογή του.
Το θέμα ήρθε και στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι εν λόγω παρεμβάσεις έχουν σημασία καθώς προέρχονται από πολιτικούς φορείς που στήριξαν την υποψηφιότητα Κουτούζη στις πρυτανικές εκλογές. Πρόκειται για τη μοναδική στα χρονικά του ΕΑΠ περίπτωση υποψηφίου με 3 αναπομπές και 4 διαδοχικές συνεδριάσεις σε μια διετία αποκλειστικά για το θέμα της κάλυψης των τυπικών προσόντων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αμφισβήτηση για τα ακαδημαϊκά του προσόντα ή ανταγωνιστής για τη θέση. Ο υποψήφιος αρχικά εκλέχτηκε ομόφωνα από το Εκλεκτορικό, ακυρώθηκε στη συνέχεια η εκλογή του από τον πρύτανη, αυτός προσέφυγε στο υπουργείο και δικαιώθηκε με απόφαση Ζαχαράκη, ενώ στη νέα συνεδρίαση του Εκλεκτορικού (τρίτη κατά σειρά) επανεκλέχτηκε με ψήφους 7-2.
Στην καταγγελία του προς το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΑΠ, το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφέρει ότι ο πρύτανης ύστερα από όλα αυτά «ήταν υποχρεωμένος να εισηγηθεί τον διορισμό του υποψήφιου, καθώς κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τεκμηριωμένη κρίση του Σώματος αυτού σε θέματα τυπικής και ουσιαστικής νομιμότητας. Αντ’ αυτού, ο πρύτανης προέβη σε νέα αναπομπή, την τρίτη συνεχόμενη από μέρους του».
Ερωτήματα
Η υπόθεση γεννά ερωτήματα για τη στάση του πρύτανη που εμφανίζεται να κάνει δεκτή εισήγηση της νομικής συμβούλου να ακυρωθούν οι ψήφοι 7 καθηγητών (μεταξύ τους οι δημοσιολόγοι Ανθόπουλος, Ηλιάδου, Λαζαράτος, Πρεβεδούρου, Ράικος) ως αναιτιολόγητες. Στην καταγγελία του ΔΕΕ, αναφέρεται ότι αυτή η «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη πλήττει την εικόνα του ΕΑΠ και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την αμεροληψία των ακαδημαϊκών του λειτουργιών».
Ο πρύτανης, από την πλευρά του, προκάλεσε ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου για το θέμα, στην οποία έκανε λόγο για «εξωτερικές παρεμβάσεις» στο ΕΑΠ, επιτυγχάνοντας να εκδοθεί ανακοίνωση που στηρίζει τη στάση του. Η απόφαση αυτή πυροδότησε, όμως, νέο γύρο αμφισβητήσεων καθώς τα θέματα εκλογής μελών ΔΕΠ και ελέγχου νομιμότητας εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου, η οποία αναρμοδίως κάλυψε τον πρύτανη. Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Κουτούζης επικαλέστηκε το εισηγητικό σημείωμα της δικηγόρου του ΕΑΠ, το οποίο, όμως, ζητά να ακυρωθούν οι 7 ψήφοι της πλειοψηφίας στο σύνολό τους και να βγει άγονη η εκλογή.
Σύμφωνα με την άποψη έγκριτων δημοσιολόγων (Σωτηρέλης, Γκλαβίνης, Τράντας, Βασιλόγιαννης), πρόκειται για περίεργη εισήγηση, η οποία συγκρούεται με τις απόψεις 11 ειδικευμένων καθηγητών Νομικής (5 μέλη του Εκλεκτορικού και επιπλέον γνωμοδοτήσεις 6 καθηγητών), ξεπερνάει τα όρια του ελέγχου του πρύτανη και υιοθετεί ακρότητες που εκθέτουν το ΕΑΠ. Είναι γνωστό ότι ο έλεγχος του πρύτανη περιορίζεται σε διαδικαστικά θέματα ή προβληματικές αιτιολογίες. Δεν δικαιούται να υποκαθιστά την κρίση των μελών του Εκλεκτορικού.
Από την πλευρά του υποψηφίου έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρύτανη, του αντιπρύτανη και της νομικής συμβούλου του ΕΑΠ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ συγχρόνως έχει υποβληθεί στο υπουργείο αίτημα για τον πειθαρχικό έλεγχο του πρύτανη.
Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον κ. Κουτούζη, ο πρύτανης του ΕΑΠ δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος που παραμένει ανοιχτό.
