Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2026 μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της αμερικανικής υπηρεσίας Naval Criminal Investigative Service (NCIS) -υπηρεσία ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ- ζητάει με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτιλίας ο βουλευτής Μαγνησίας και τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου το Αρχηγείο του Λιμενικού ανακοίνωσε ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Υπηρεσίας NCIS των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, «επιβεβαιώνοντας τη βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε ζητήματα ασφάλειας και επιβολής του νόμου». Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά την κοινή δέσμευση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την προάσπιση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος ως αξιόπιστου διεθνούς εταίρου». Τέλος, διευκρινιζόταν ότι «το μνημόνιο εγκαθιδρύει δομημένη συνεργασία των Μερών σε τομείς όπως κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, προγράμματα επιμόρφωσης και σύμπραξη στα πεδία της θαλάσσιας ασφάλειας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, διαχείρισης κρίσεων και επιβολής του νόμου».

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στην ερώτησή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει τη συμφωνία με γενικόλογες και ασαφείς διατυπώσεις, χωρίς να παρουσιάσει ούτε το ακριβές περιεχόμενο ούτε τις πραγματικές επιχειρησιακές και θεσμικές της διαστάσεις», ενώ καταθέτει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο ακριβής ρόλος και οι αρμοδιότητες της NCIS, γιατί κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη συνεργασία και ποια είναι τα πεδία κοινής δράσης.

Ακόμη, όπως επισημαίνει, πουθενά δεν αναφέρεται ρητά αν προβλέπεται φυσική παρουσία ή πρόσβαση στελεχών της αμερικανικής υπηρεσίας σε επιχειρησιακές δομές και πληροφοριακά συστήματα του Λιμενικού Σώματος, ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και την προστασία ευαίσθητων δεδομένων εθνικής ασφάλειας, καθώς και με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι αποκλειστικές αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών. Παράλληλα υποστηρίζει ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση της Βουλής, ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του Μνημονίου. «Ζητήματα εθνικής ασφάλειας και συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις και αδιαφανείς διαδικασίες» σχολιάζει.