Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τέλος στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί γύρω από την παρουσία του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες επιχειρεί να βάλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, επισημαίνοντας ότι η εικόνα που κυκλοφορεί συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπερβολική.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο κ. Τσιμπίδης ξεκαθάρισε ότι «Δεν τίθεται, δεν υπάρχει πανικός στην όλη ιστορία και δεν έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας», καλώντας τους πολίτες να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ψυχραιμία.

Επικίνδυνο μόνο αν καταναλωθεί – Πώς ήρθε στη Μεσόγειο

Αναφερόμενος στην επικινδυνότητα του είδους, τόνισε πως «Το ίδιο το ψάρι δεν είναι επικίνδυνο. Το δάγκωμά του δεν έχει δηλητήριο». Όπως εξήγησε, οι τοξίνες του λαγοκέφαλου εντοπίζονται στα εσωτερικά του όργανα και όχι στο εξωτερικό του σώμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την απλή επαφή ή από ένα δάγκωμα. «Δεν θα το πιάσει κάποιος και θα πάθει κάτι, ούτε θα έχει ένα ακούσιο δάγκωμα και θα πάθει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά αποκλειστικά την κατανάλωση του ψαριού, εφόσον δεν καθαριστεί σωστά. Σχετικά με την εξάπλωση του λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο, ο κ. Τσιμπίδης απέδωσε το φαινόμενο κυρίως στη διάνοιξη και διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και στην υπεραλίευση. «Ανοίξαμε μια τεράστια δίοδο με την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», σημείωσε, εξηγώντας ότι μέσω αυτής μετακινούνται νέα είδη προς τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την υπεραλίευση ως τη βασικότερη αιτία διατάραξης της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. «Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την υπεραλίευση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή λειτουργεί συμπληρωματικά, διευκολύνοντας την εγκατάσταση ξενικών ειδών. «Τα ψάρια που θα έπρεπε να είναι θηρευτές έχουν αποδεκατιστεί», είπε, προειδοποιώντας ότι «Και του χρόνου θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα αν δεν σταματήσουμε αυτή την παράνοια».

Λαγοκέφαλος: Πάνω από 1.000 είδη έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο

Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» επισήμανε ακόμη ότι οι αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς «Πάνω από 1.000 είδη έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο», με τα πιο προσαρμοστικά και επιθετικά από αυτά να καταφέρνουν να επικρατήσουν.

Αναφορικά με τα περιστατικά δαγκωμάτων που έχουν καταγραφεί σε παραλίες, ο κ. Τσιμπίδης απέδωσε το φαινόμενο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. «Όπου έγινε αυτό, βρήκαμε ταΐσμα», τόνισε, εξηγώντας ότι η ρίψη τροφής στη θάλασσα προσελκύει ψάρια κοντά στις ακτές. «Με αυτόν τον τρόπο πλησιάζουν στις παραλίες και μπορεί να υπάρξει ένα τσίμπημα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος».

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, να αποφεύγουν το τάισμα των ψαριών στις παραλίες και να μην καταναλώνουν λαγοκέφαλο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος απέναντι στις πρωτοφανείς αλλαγές που καταγράφονται στη Μεσόγειο.