ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διαχρονικές και άπατες αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη ότι είναι οι αποζημιώσεις τις οποίες πληρώνει η κυβέρνηση για τις δικές της –προφανώς– αβελτηρίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στην επέκτασή του προς την Καλαμαριά.

Αν μέχρι πρότινος υπολογίζαμε ότι οι αποζημιώσεις στους εργολάβους έφταναν στα 500 με 600 εκατομμύρια, με τις δύο τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ο λογαριασμός εκτοξεύεται 100 εκατομμύρια πιο πάνω!

Κι όλα αυτά τα «ψιλά» χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία, εξήγηση, πόσο μάλλον απολογία!

Πριν από τρεις μέρες (24/3/2026), με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν και φέρουν την υπογραφή του υπουργού Χρίστου Δήμα εντάχθηκαν 101.356.101 ευρώ (!) στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026 – 2030 και ειδικότερα στον Αξονα Προτεραιότητας «Πολυτροπική και αστική κινητικότητα» (sic), για αποζημιώσεις που σχετίζονται με τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, καθώς και με την υπό κατασκευή (ακόμη) γραμμή Καλαμαριάς για την οποία… μας δουλεύουν εδώ και ένα χρόνο.

Οι αποφάσεις για την αποζημίωση στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Οι αποφάσεις για την αποζημίωση στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα ερωτήματα

Τα ποσά επικυρώθηκαν στα διαιτητικά δικαστήρια υπέρ της κοινοπραξίας της βασικής γραμμής, AKTOR-WEBUILD-HITACHI (90,58 εκατ. ευρώ) και της AKTOR που έχει αναλάβει την επέκταση της Καλαμαριάς αντί 90,58 εκατ. ευρώ. Στις δύο υπουργικές αποφάσεις δεν δίνεται καμία εξήγηση για τις νέες γιγάντιες αποζημιώσεις, απλώς αναγράφεται πως τα ποσά αφορούν «την Ενταξη της Πράξης “Αποζημιώσεις της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου της Βασικής Γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης βάσει αποφάσεων διαιτητικών δικαστηρίων”».

Παράλληλα γνωστοποιείται πως το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μ.Α.Ε. αυξάνεται ισόποσα με τις πληρωμές, δηλαδή τα 101 εκατομμύρια!

Τα ποσά είναι αυτά στα οποία αναφερόταν ανακοίνωση του ΚΚΕ («Εφ.Συν.»14/9/2025, «Βαρέλι δίχως… πάτο»), στην οποία γινόταν λόγος για απαιτήσεις 128 εκατομμύριων τα οποία προφανώς μειώθηκαν στη διαιτησία.

Είχε προηγηθεί, την ίδια χρονιά, («Εφ.Συν.» 4/4/2025, «Πέφτουν οι αποζημιώσεις στο Μετρό… σαν το χαλάζι») η καταβολή άλλων 98 εκατομμυρίων για αποζημιώσεις. Αυτές είναι μόνο οι πιο πρόσφατες…

Υπογραμμίζουμε ότι, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουν καταθέσει στη Βουλή κόμματα της αντιπολίτευσης, ποτέ και ουδεμία απάντηση έχει δοθεί αναλυτικά για το κόστος κατασκευής του Μετρό (κεντρική γραμμή και επέκταση Καλαμαριάς), πόσο μάλλον για τα εκατοντάδες εκατομμύρια αποζημιώσεων που έχει πληρώσει το δημόσιο στις εργολήπτριες εταιρείες.

Το σίριαλ

Το μόνο που έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη ήταν η δήλωση του τέως υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα (Νοέμβριος 2024) ότι οι δύο γραμμές του Μετρό θα κοστίσουν συνολικά περί τα 3 δισ. ευρώ. Ανάλυση του ποσού, εννοείται, δεν έχει γίνει ποτέ, όμως πρωθυπουργός και υπουργοί πηγαινοέρχονται αδιαλείπτως στη Θεσσαλονίκη για κούφιες επικοινωνιακές φανφάρες.

Για την πλήρη κατανόηση του αδιανόητου ποσού των αποζημιώσεων σημειώνουμε πως το παιδιατρικό νοσοκομείο που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη (Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) έχει προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια, ενώ για τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν για τη διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά παίχτηκε για χρόνια ολόκληρο σίριαλ για να ανακοινωθεί προσφάτως, με τον απαραίτητο στόμφο, ότι βρέθηκαν επιτέλους τα… 5 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνει η διάνοιξη και να μην κατεβαίνουν μέσα στα χωράφια όσοι θα χρησιμοποιούν τη γραμμή Καλαμαριάς, όταν με το καλό τελειώσει. Ο δε προϋπολογισμός της γραμμής Καλαμαριάς ήταν περί τα 550 εκατομμύρια.