ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Φωτόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχισαν τα όργανα σχετικά με τη «νομιμότητα» του δημοψηφίσματος για τη μετατροπή του οικοπέδου-φιλέτου της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο, καθώς οι υπογραφές δημοτών έχουν ξεπεράσει αρκετά τις 23.000 που απαιτούνται! Ο πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Αθανάσιος Τσιούρας, δικηγόρος στο επάγγελμα και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, θέτει ευθέως ακόμα και θέμα συνταγματικότητας.

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσιούρας είναι ο πρώτος που βάζει επισήμως θέμα νομιμότητας του δημοψηφίσματος και μάλιστα συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Γαλαμάτη, υπ’ όψιν του οποίου έθεσε τις απόψεις του.

Από την πλευρά του ο κ. Γαλαμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» χαρακτήρισε την όποια εκτίμηση «πρόωρη», αφού «σε μας θα έρθει το θέμα περί τα τέλη Μαρτίου», όπως ανέφερε. Αντιθέτως, ο κ. Τσιούρας μάς κοινοποίησε αναλυτικά τις θέσεις του, με βάση τις οποίες εγείρει ζήτημα νομιμότητας του δημοψηφίσματος. Μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι:

● Θίγονται τα συνταγματικά δικαιώματα των κατοίκων της Σίνδου, όπου προτείνεται να μετακινηθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο. Σημειώνει μάλιστα ότι πρόκειται για συνταγματικές παραβιάσεις σχετικά με το περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα!

«Θίγεται», λέει, «και στον βαθμό που η σχετική απόφαση έχει ληφθεί χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια τεχνική μελέτη: από γενική στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση μέχρι κυκλοφοριακή μελέτη. Θίγεται, δηλαδή, το δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, να ζεις σε μια περιοχή, της οποίας ο χωροταξικός και πολεοδομικός χάρτης διαμορφώνεται μετά από επιστημονικές σταθμίσεις».

● Ενα άλλο ζήτημα που βάζει είναι πως «συχνά ξεχνάμε ότι το δικαίωμα στο περιβάλλον, όπως προστατεύεται στο Σύνταγμα, επιβάλλει στην Πολιτεία να καταλήγει σε αποφάσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού μόνο στη βάση των κανόνων της επιστήμης – γι’ αυτό και οι αποφάσεις αυτές ακυρώνονται από τα δικαστήρια όταν η επιστημονική τεκμηρίωση είναι ανύπαρκτη ή ελλιπής».

Και συμπληρώνει: «Για τον λόγο αυτό, ακόμα κι αν η Πολιτεία επιλέξει μια ηπιότερη χρήση σε μια περιοχή (και, ας πούμε, προκρίνει το μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή της ΔΕΘ, σε σχέση με το σημερινό κτιριακό σύμπλεγμα και τις εκθεσιακές χρήσεις), η επιλογή αυτή δεν θα είναι αυτομάτως η “ορθή”, αλλά θα ακυρωθεί από τα δικαστήρια αν δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη επιστημονικά».

● «Ειδικά αν είσαι κάτοικος της Σίνδου, δεν θίγεται απλώς ένα θεωρητικό δικαίωμά σου, αλλά την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα τη νιώσεις στο πετσί σου – και δεν σου δίνεται στο δημοψήφισμα αυτό και λόγος. Σύμφωνα με τον νόμο, επομένως, το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παράνομο, επειδή με αυτό θίγεται ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμα στο περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Τσιούρας.

Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς το παρόν περιμένει να κατατεθεί το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Δευτέρα και να το εξετάσουν οι υπηρεσίες του. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρος Βούγιας, θα παραλάβει τις υπογραφές και, σύμφωνα με τον νόμο, έχει έναν μήνα για να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τη νομιμότητα και την εγκυρότητά τους.

Ακολούθως είναι υποχρεωμένος να φέρει το θέμα προς συζήτηση, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει περίπου στα τέλη Μαρτίου. Τότε θα μπουν προς συζήτηση η νομιμότητα, η διατύπωση και η έγκριση του ερωτήματος. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η περίοδος και, εκτός του άλλοτε γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, ποιος άλλος θα βάλει θέμα νομιμότητας και με ποια επιχειρήματα απέναντι στη βούληση 23.000 και πλέον Θεσσαλονικέων.