Υστερα από απευθείας συμφωνία με τους τέσσερις υποψήφιους αναδόχους του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων συμμετέχουν οι συστημικές τράπεζες στον νέο μηχανισμό, ο οποίος θα αποκτά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και θα τα μισθώνει στους πρώην ιδιοκτήτες συμβάλλοντας στην αύξηση κερδών των εταιρειών διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, καθώς θα απορροφά κατοικίες μειώνοντας τα ποσοστά των άγονων πλειστηριασμών.
Η χρηματοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα με 100 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή δανείου και όχι «δωρεάς» με ίδια κεφάλαια, όπως είχε υποσχεθεί αρχικά ο πρωθυπουργός, είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον περασμένο Οκτώβριο για τον χαρακτήρα τού υπό σύσταση φορέα. Ερωτήματα προκάλεσε και η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προκήρυξη με την οποία καλεί τους «μνηστήρες» να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ώστε να αναδειχθεί το ιδιωτικό σχήμα στο οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, γιατί εκτός από αυτούς δικαίωμα υποβολής έχουν και ενώσεις των τεσσάρων με «άλλους οικονομικούς φορείς», που δεν διευκρινίζονται.
Η επιλογή των υποψήφιων επενδυτών είχε γίνει πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Βain Capital, που ειδικεύεται στις αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω funds και στην αξιοποίηση ακινήτων, τη διεθνή επενδυτική Fortress Credit με έντονη παρουσία στο real estate, την Christofferson Robb & Co, που προσφέρει συμβουλευτικές επενδυτικές υπηρεσίες μέσω funds, και τη Resolute Cepal Greece (πρώην Ενωση Εταιρειών Kaican Hellas-Beaumont Summit Financial DAC), η οποία προέκυψε μετά την κοινοπραξία της Resolute Asset Management Holdings με την Cepal Hellas, μία από τις μεγαλύτερες servicers στην Ελλάδα.
Η μεγάλη καθυστέρηση της συγκρότησης του φορέα έχει εκθέσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο γιατί χιλιάδες πολίτες έχασαν τα σπίτια τους την τελευταία πενταετία όσο και γιατί κατάφερε να μετατρέψει το θετικό μέτρο του πτωχευτικού νόμου 4738/2020 σε κερδοσκοπικό εργαλείο. Με αυτό μεταφέρει όλα τα ρίσκα από τις τράπεζες στο Δημόσιο, τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και εν μέρει servicers, που έχουν μόνο τον κίνδυνο να εκπέσουν του ρόλου τους, αν δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τα business plans που έχουν υποβάλει και που σε αυτή την περίπτωση συνεπάγονται την κατάρρευση των εγγυήσεων του Δημοσίου (Βλ. «”Κόλλησε” πάλι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων;», 21.10.2025).
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως παραμένει σε ισχύ το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οφειλετών, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται αμέσως η αναγκαστική εκτέλεση της κύριας κατοικίας και παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου έως 210 ευρώ. Στην πράξη η άρση του πλειστηριασμού δεν επιτυγχάνεται συχνά εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας για την ένταξη στους ευάλωτους δανειολήπτες. Οσοι οφειλέτες πληρούν τα αυστηρά κριτήρια και καταφέρουν να λάβουν εγκαίρως τη σχετική βεβαίωση, πληρώνουν νοίκι για το ίδιο τους το σπίτι, αλλά το ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται στην ενδεχόμενη επαναγορά.
