Κάποτε αν δεν κοιτούσες τις ειδήσεις στην τηλεόραση ήταν σημάδι άγνοιας. Τώρα, αντίθετα, είναι σημάδι εξυπνάδας. Είναι εύκολο να τραγουδήσουμε το Bella ciao. Θα πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι το τραγούδι τελειώνει με τον θάνατο του παρτιζάνου για τη λευτεριά. Είναι η κατάρα της δεύτερης εντολής. Ο πρωθυπουργός μας αγαπά τον εαυτό του στο 150%, άρα στην καρδιά του υπάρχει ελάχιστος χώρος για τον λαό του.
Η ζωή είναι ένα δάνειο που δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά έχει ένα τέλος. Η ζωή είναι ένας τρομερός δάσκαλος, πρώτα σε εξετάζει κι ύστερα σου εξηγεί το μάθημα. Καλύτερα να πεθαίνεις γελώντας παρά απλώς να επιβιώνεις. «Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα: επιστήμη και απόψεις. Η πρώτη γεννά γνώση και οι δεύτερες άγνοια». Ιπποκράτης. Χρειαζόμαστε την ευεργετική πνευματική ματιά του Παζολίνι κι ένα παθιασμένο ταξίδι στην ποίησή του, για να έχουμε μια άγκυρα σωτηρίας σ’ αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Ανάμεσα στο κακό και στο καλό η απόσταση είναι ο άνθρωπος, εσωστρεφής και δομικά αντιφατικός, πηγή φωτός αιρετικής φαντασίας μέσα στη σκιά των χλομών απαγορεύσεων και του καθωσπρεπισμού, σε ένα στατικό σύμπαν.
Το μέλλον της χώρας δεν βρίσκεται πια στη λιμνάζουσα αφετηρία του, ούτε σε μια θριαμβική πορεία προς ένα λαμπρό αύριο. Το μέλλον της χώρας, δυστυχώς, έχει κατακρημνιστεί προς μια άγνωστη περιπέτεια. Η Αριστερά σήμερα μοιάζει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές: ποτέ δεν ξέρει αν θα βρει αυτό που ψάχνει ή αν ψάχνει αυτό που θέλει να βρει. Η φιλοσοφία, απελευθερωμένη από τους προοδευτικούς μύθους του σύγχρονου διαφωτισμού, απελευθερωμένη από κάθε κατηγορική προσταγή, πετά ελεύθερη ανάμεσα στα σύννεφα.
