Μια εξέλιξη που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού ήρθε χθες βράδυ, καθώς ο δισεκατομμυριούχος και δηλωμένος φίλος του ΠΑΟΚ, Αριστοτέλης Μυστακίδης, δεσμεύτηκε, ύστερα από προτροπές οπαδών της ιστορικής ομάδας και αρκετές συζητήσεις με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, να κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα με ίδια κεφάλαια. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει επιχειρηματίας να αναλάβει την κατασκευή νέου γηπέδου χωρίς να έχει άμεση σχέση με ανώνυμη αθλητική εταιρεία.
Τον δρόμο γι’ αυτή τη συμφωνία άνοιξε η στάση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην πρόσφατη γενική συνέλευσή της που -μέσω τοποθέτησης του γ’ αντιπροέδρου της, Κυριάκου Κυριάκου- δήλωσε την αδυναμία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project και μάλιστα έκανε λόγο για δυνατότητα χρηματοδότησης «στο μέτρο του δυνατού», πετώντας το γάντι στον Α.Σ. ΠΑΟΚ να αναζητήσει άλλες λύσεις χρηματοδότησης. Η πλευρά της ΠΑΕ υπονοούσε, βέβαια, πίεση στην πολιτεία, όμως ο πρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής, εμφάνισε μια ξεκάθαρη λύση και μάλιστα πολύ δυνατή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της ανακοίνωσής του, ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ εξήγησε πώς έφτασε στην περίπτωση Μυστακίδη:
«Μετά τη Γ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 2.6.2025 και την προτροπή τους ότι ο Α.Σ. έχει πλέον το χρέος για να προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, κάναμε τα κάτωθι:
- Ανακοίνωση ότι ο Α.Σ. είναι παρών και με τη στήριξη του κόσμου του θα κάνει τα πάντα για το νέο γήπεδο.
- Περιμέναμε τυχόν διάψευση ή τη νέα τοποθέτηση ότι το γήπεδο θα γίνει από την ΠΑΕ, η οποία όμως δεν ήρθε.
- Δεχθήκαμε ατελείωτες-αφόρητες πιέσεις και προτροπές «κάντε κάτι για το νέο γήπεδο, βρείτε επενδυτές».
Ολα αυτά μας ώθησαν (καθώς και ο δικός μας καημός είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου μας) ώστε να ενεργοποιηθεί όλη η οικογένεια του ΠΑΟΚ για να βρεθεί επενδυτής. Πράγματι χάρη στη συμμετοχή φίλων του ΠΑΟΚ ήρθαμε σε επαφή με τον κύριο Μυστακίδη ο οποίος είναι γνωστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε τα του ΠΑΟΚ και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της κατασκευής του νέου μας γηπέδου.
Ετσι μετά από πολλές συζητήσεις δέχθηκε και ανέλαβε τη δέσμευση πως θα εισφέρει τα αναγκαία κεφάλαια με ίδια χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προδιαγραφών UEFA, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Σήμερα το Δ.Σ. του Α.Σ. ΠΑΟΚ εξουσιοδότησε τον πρόεδρό του Αθανάσιο Κατσαρή να υπογράψει κατ’ αρχάς αρχική συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο.
Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, ήρθε και δήλωση του ίδιου του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία μέσω ενός δελτίου Τύπου που στο εισαγωγικό κείμενό του έριχνε ξεκάθαρη μπηχτή στην ΠΑΕ, σημειώνοντας τα εξής: «Μια νέα εποχή ξεκινά για τον ΠΑΟΚ. Μετά την εκφρασμένη, στην τελευταία Γ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αδυναμία υλοποίησης της κατασκευής της νέας Τούμπας και μετά από την έκκληση του προέδρου του Α.Σ. ΠΑΟΚ, ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την κατασκευή του νέου μας γηπέδου». Στη δήλωση του ο 63χρονος κροίσος σημείωνε: «Είναι χαρά μου και τιμή μου να πραγματοποιήσω το κοινό μας όραμα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το σπίτι που του αξίζει. Η νέα Τούμπα θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης με προδιαγραφές UEFA, αντάξιο της εκατονταετούς ιστορίας της ομάδας μας. Θα είναι το γήπεδο στο οποίο θα μεγαλουργήσει η ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΑΕ και όλα τα τμήματα του Α.Σ. Χάρη στην άψογη συνεργασία μας με τον Α.Σ. η υλοποίηση του έργου θα είναι τάχιστη. Το όνειρο των χιλιάδων φιλάθλων μας στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο γίνεται τώρα πραγματικότητα».
Είναι λογικό μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό να περιμένει κανείς τη θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς ο Μυστακίδης δεν έχει κάνει νύξη για αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας, από την άλλη τα πρώτα μηνύματα δεν ήθελαν τον Ιβάν Σαββίδη θετικό στο να συνεργαστεί με τον Μυστακίδη και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση, καθώς φίλα προσκείμενα στον ομογενή επιχειρηματία μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό.
Μέσα σε όλα, προκειμένου το όλο θέμα να μην πάρει πολιτικό πρόσημο, η κυβέρνηση προχώρησε σε διαρροή: «Δεν έχουμε σχέση με το deal ούτε γνωρίζαμε για τη συμφωνία του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ με τον κ. Μυστακίδη». Επίσης, ένας από τους πιο ιστορικούς συνδέσμους οπαδών της ομάδας, η Θύρα 4, ουσιαστικά συντάσσεται με την κίνηση αυτή, δηλώνοντας: «Εμπιστευόμαστε απόλυτα τον Θανάση Κατσαρή».
Αξίζει να σημειωθε, ότι ο Τέλης Μυστακίδης έχει ΠΑΟΚτσίδικο μπακγκράουντ, καθώς προέρχεται από οικογένεια με παραγοντικό παρελθόν στον Δικέφαλο του Βορρά από τη δεκαετία του ‘70, ενώ από το 2019 μέχρι και πέρυσι είχε σταθερά σουίτα στην Τούμπα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν του δόθηκε, παρότι είχε ζητήσει ξανά, και αυτό είναι δείγμα των σχέσεων που (δεν) υπάρχουν με την πλευρά Σαββίδη.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό προφίλ του, ο Μυστακίδης έκανε τα πρώτα βήματα στο εμπόριο μετάλλων με την Cargill και το 1993 εντάχθηκε στη Marc Rich & Co (πλέον Glencore), όπου διαχειριζόταν χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο. Εγινε δισεκατομμυριούχος με την εισαγωγή της Glencore στο χρηματιστήριο το 2011, διατηρώντας περίπου 3% του μετοχικού της κεφαλαίου, όταν απέκτησε το προσωνύμιο «βασιλιάς του χαλκού». Πλέον δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα (μέτοχος της Πειραιώς και κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επενδυτικής τράπεζας AB Bank), στο real estate και στη ναυτιλία, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ανοίξει τα γραφεία των επιχειρήσεών του στο παλιό κτίριο της ALPHA Bank στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.
