Η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και στους Τουρκοκύπριους του νησιού που ενοχλούνται με την αυξανόμενη προσπάθεια υπονόμευσης του κοσμικού τρόπου ζωής.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τους διαδηλωτές στα κατεχόμενα να μην «σπείρουν σπόρους μίσους» εν μέσω αυξανόμενης διχόνοιας σχετικά με τις θεωρούμενες προσπάθειες της Άγκυρας να εξισλαμίσει μια από τις πιο κοσμικές μουσουλμανικές κοινωνίες του κόσμου, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Τουρκός ηγέτης επέκρινε τους Τουρκοκύπριους που ασκούν πίεση μέσω διαδηλώσεων κατά των Τουρκοκύπριων πολιτικών που υποστηρίζει ανοιχτά, με αφορμή ένα νόμο για τη χρήση μαντίλας στα σχολεία που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
«Εκείνοι που προσπαθούν να διαταράξουν την αδελφοσύνη μας, να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ μας και να σπείρουν τους σπόρους του μίσους δεν το θα πετύχουν», είπε καθώς εγκαινίασε μια νέα προεδρική κατοικία και ένα νέο κοινοβούλιο στα κατεχόμενα. Αργότερα, μιλώντας σε φεστιβάλ τεχνολογίας, προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας στα συνδικάτα που αντιτάχθηκαν στο μέτρο: «Αν προσπαθήσετε να πειράξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας στην τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου, λυπάμαι, θα μας βρείτε απέναντι».
Την Παρασκευή χιλιάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τη γη μας», ενώ κατήγγειλαν τη νομοθεσία που προωθεί ο Ερντογάν.
Σε ομιλία της ενώπιον πλήθους που βρισκόταν λίγα μέτρα, η Selma Eylem, η οποία είναι επικεφαλής συνδικάτου των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε ότι ο κανονισμός ισοδυναμεί με την επιβολή του πολιτικού Ισλάμ σε μια κοινωνία που όχι μόνο υπερηφανεύεται για την κοσμική της ταυτότητα αλλά και για τον κοσμικό τρόπο ζωής της. «Λέμε, για άλλη μια φορά, στους εκπροσώπους του ΑΚΡ [του κόμματος του Ερντογάν]: Μακριά τα χέρια σας από τα παιδιά μας και μακριά από την κοινωνία μας».
Η διαδήλωση της Παρασκευής, η οποία ακολούθησε σχεδόν καθημερινές διαμαρτυρίες για το νόμο περί μαντήλας, οργανώθηκε από περισσότερα από 100 συνδικάτα και κοινωνίες πολιτών, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Με τις αντιδράσεις να μην δείχνουν σημάδια ύφεσης, οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταργήσουν το μέτρο – ακόμη και αν το υπερασπιστεί σθεναρά ο ηγέτης της κοινότητας, Ersin Tatar, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο νόμος προστατεύει τις φοιτήτριες από τις διακρίσεις.
