Οργή και ερωτήματα προκύπτουν από την εκδικητική απομάκρυνση του γιατρού της Γαύδου, επειδή αποκάλυψε την αλήθεια για το μολυσμένο νερό του νησιού και δεν «κρύφτηκε» πίσω από το αφήγημα της δημάρχου και του υπουργείου.
«Εγώ για το νερό που είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια δεν μπορούσα να μην πάρω θέση», υποστήριξε ο Βασίλης Αμβροσιάδης, στο KONTRA, λίγο μετά την υποχρεωτική μετακίνησή του επειδή… «δυσφημεί το νησί».
«Όταν ήρθα τα επίσημα αποτελέσματα για το νερό δικαιώθηκα γιατί είναι φουλ στα βακτηρίδια», θύμισε ο γιατρός παρουσιάζοντας τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε.
Η απομάκρυνση του γιατρού ήρθε με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και ύστερα από παρέμβαση της δημάρχου Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη. Η δήμαρχος έστειλε επιστολή στην 7η ΥΠΕ, ζητώντας την απομάκρυνση του γιατρού από το νησί, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός.
«Είτε είναι νοροϊός, είτε τα κολοβακτηρίδια, είτε άλλα μικρόβια, εννοείται ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και μέσω νερού» σημείωσε, μιλώντας για τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν το καλοκαίρι στο ακριτικό νησί.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου στη Γαύδο περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι νόσησαν από γαστρεντερίτιδα, η οποία πήρε διαστάσεις τοπικής πανδημίας με συμπτώματα διάρροιας, εμετών και υψηλού πυρετού και ανθρώπους να «νοσηλεύονται» στο πάτωμα ή στην αυλή του μικρού περιφερειακού ιατρείου, ενώ ένας εμφάνισε οξεία αφυδάτωση και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.
Οι μετρήσεις που έκαναν συνεργεία του ΕΟΔΥ στο νερό και συγκεκριμένα στη γεώτρηση Κουλεριανά, στην κοινόχρηστη βρύση Σαρακήνικο και το Πηγάδι Σαρακήνικο έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία κολοβακτηρίων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του γιατρού.
«Αυτό με το Σαρακήνικο, την πρώτη χρονιά που είχα έρθει δεν είχαμε θέματα. Τη δεύτερη, πέρυσι, είχαμε κρούσματα αρκετά και φέτος είχαμε μια επιδημία», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Αμβροσιάδης.
Μιλώντας για την εκδικητική απομάκρυνσή του, υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή «δεν με θέλει γιατί εγώ προσπαθώ να φτιάξω πράγματα ενώ αυτοί για μένα δεν ασχολούνται με ουσιαστικά πράγματα. Είτε τα πράγματα όταν τα κάνουν, δεν τα κάνουν σωστά».
«Αφήνω ένα μεγάλο έργο πίσω. Δεν περιμένω κάποια αναγνώριση από κανέναν, παρόλο που αυτές τις ημέρες με παίρνουν πάρα πολλοί άνθρωποι τηλέφωνο», πρόσθεσε.
Ο Β. Αμβροσιάδης είναι γενικός γιατρός, επιμελητής Β’, που από δική του επιλογή τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί στη Γαύδο, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων τον χειμώνα και των χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι.
