Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τρίτο πλήγμα στις θαλάσσιες μεταφορές, που προκαλεί νέους τριγμούς στο διεθνές εμπόριο και αναζωπυρώνει τους φόβους για σημαντική διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αποτελεί το κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη.

Εκτίμησή του είναι ότι παρά το γεγονός πως το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι πολύ μακριά από τον Πειραιά και τα άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι διαταραχές προσφοράς και ζήτησης στις θαλάσσιες μεταφορές μεταφέρονται γρήγορα παντού. Στα ήδη μάλιστα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυσιπλοΐα στο Σουέζ και στον Παναμά, όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, προστέθηκε το κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης, το οποίο είναι το 9ο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, ωστόσο είναι σημαντικό, αφού διακινεί 1,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια κάθε χρόνο.

Επίσης από εκεί μεταφέρονται 850.000 οχήματα, 70% των οποίων είναι εισαγόμενα, ενώ η Βαλτιμόρη εξάγει μεγάλο όγκο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και εκτιμάται πως περίπου μισό εκατ. τόνοι καυσίμου μεταφέρονται κάθε μήνα μέσω της γέφυρας την οποία χρησιμοποιούν 1,3 εκατ. φορτηγά ετησίως ή 3.600 ημερησίως.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει ότι στη δεινή αυτή συγκυρία πλήττονται άμεσα μεταφορικές εταιρείες, εταιρείες logistics, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ενώ αναμένονται για ακόμη μία φορά μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και νέα εκτόξευση του κόστους των μεταφορών. Η εταιρεία MSC προειδοποίησε τους πελάτες ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν οι λιμενικές δραστηριότητες επιστρέψουν στο φυσιολογικό και θα παραλείψουν τη Βαλτιμόρη από τις υπηρεσίες της για το άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, το φορτίο που έχει ήδη εισέλθει στους τερματικούς σταθμούς της Βαλτιμόρης θα πρέπει είτε να περιμένει άγνωστο χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά το λιμάνι είτε να μεταφερθεί οδικώς σε άλλο λιμάνι. Το εσωτερικό λιμάνι της Βαλτιμόρης παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Κανένα πλοίο δεν μπορεί να εισέλθει για να παραδώσει τα βασικά φορτία της Βαλτιμόρης που είναι κοντέινερ, αυτοκίνητα, άνθρακας, γύψος και ζάχαρη. Γεγονός είναι πως κανένα πλοίο δεν μπορεί να βγει από όσα είναι μέσα στο λιμάνι και περιλαμβάνουν πέντε φορτηγά, ένα δεξαμενόπλοιο, ένα Ro-Ro και τέσσερα πλοία της Ναυτικής Διοίκησης.

Τέλος, οι ειδικοί περιμένουν ότι θα υπάρξουν μικρές ελλείψεις στην τοπική αγορά, αφού το δυστύχημα στη Βαλτιμόρη θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στις θαλάσσιες μεταφορές κοντέινερ, αλλά και στις εταιρείες logistics φορτηγών της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.