Σχεδόν εννιά μήνες έχουν περάσει από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μόλις προχθές ξεκίνησε νέα αυτοψία στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, έπειτα από σχετική απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, που διενεργεί την έρευνα για τις ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων.
Η νέα έρευνα για εξέταση νεότερων ευρημάτων, βιολογικού υλικού και ιχνών DNA ξεκίνησε, προκειμένου να φανεί αν υπάρχουν και άλλοι νεκροί -πέρα από τα 57 θύματα που έχασαν τη ζωή τους- που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία και δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Η έρευνα, με την παρουσία εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων, ξεκίνησε έπειτα από αίτημα των ίδιων των συγγενών και του Συλλόγου των παθόντων, που ζητούσαν να μην υπάρχει καμία σκιά ή αμφιβολία γύρω από τον αριθμό των νεκρών του δυστυχήματος.
Ο εφέτης ανακριτής όρισε ειδικό πραγματογνώμονα, ο οποίος διενεργεί τον έλεγχο και θα συλλέξει μέσα στις επόμενες μέρες περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να φανεί αν προκύψουν νέες ταυτοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εργαστηριακές αναλύσεις από τα συντρίμμια θα βγουν σύντομα και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν ευρήματα από τα οποία θα προκύψουν νέες έρευνες από τις Αρχές.
Το αίτημα των οικογενειών κατατέθηκε μετά τη μακάβρια είδηση που έγινε γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούσε ανθρώπινα μέλη ενός από τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που βρέθηκαν τυχαία σε ένα από τα βαγόνια. Το περιστατικό συνέβη στις 30 Μαΐου, τρεις μήνες δηλαδή μετά τη φονική σύγκρουση, όταν τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών πραγματοποιούσαν αυτοψία στον χώρο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια. Ωστόσο, έγινε γνωστό μήνες αργότερα, όταν κατατέθηκε το σχετικό έγγραφο στις εισαγγελικές αρχές.
Το εύρημα τότε ανασύρθηκε από την Τροχαία Λάρισας και ταυτοποιήθηκε ότι ανήκει σε ένα από τα 57 θύματα του δυστυχήματος. Είναι όμως ενδεικτικό του κακού συντονισμού στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και του βιαστικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που υλοποιήθηκε.
