Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία και διαρκής ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά, επίσης, επιβάλλεται στήριξη στις μικρές οικονομικές οντότητες της αγοράς και στους αυτοαπασχολούμενους για να αναπτυχθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2024.

Ο Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί μια πυξίδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» και εκφράζει την ελπίδα το 2024 να μη διαταραχτεί η ισορροπία της ελληνικής οικονομίας και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς από εξωγενείς παράγοντες και ότι άμεσα θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω η ενεργειακή κρίση. «Σε κάθε περίπτωση –σημειώνει– απαιτείται προσοχή προκειμένου να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και διαρκείς ενισχύσεις, όσο επιμένουν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως στα τρόφιμα».

Τέλος, για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ατομικών μικρο-επιχειρήσεων, τονίζει ότι «δεν τη θεωρούμε μεταρρύθμιση, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ψηφιακής φορολογικής μετάβασης που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση». Όσο για το επιπλέον ποσό των 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση δαπανών υγείας και παιδείας, προτείνει, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το χτίσιμο του αφορολόγητου να υπολογίζεται όχι με τη συνολική αξία της απόδειξης, αλλά με το 24% του ΦΠΑ, ώστε να απαιτούνται για το ίδιο όριο αφορολόγητου ποσού τετραπλάσιες αποδείξεις από όλους.

«Εάν, μάλιστα, εισπραχθεί το 1/4 της τρύπας του ΦΠΑ των 3,2 δισ. ευρώ, τότε το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει άμεσα έμμεσους φόρους 800 εκατ. ευρώ» αναφέρει.