ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Υψηλού ρίσκου, αλλά με χαμηλά τελικά τον «πήχη» έγινε η πολυαναμενόμενη χθεσινή επίσκεψη «αστραπή» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ: η δεύτερη για φέτος σε εμπόλεμο εταίρο της Δύσης, μετά την Ουκρανία.

Με διακύβευμα την αποτροπή επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, είχε «τορπιλιστεί» πριν καν πατήσει ο 80χρονος -νυν και επίδοξος επόμενος, στις κρίσιμες εκλογές του 2024- πρόεδρος των ΗΠΑ το πόδι του στο Τελ Αβίβ, για να επαναλάβει ουσιαστικά την αμέριστη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Αλληλοκατηγορίες

Το έγκλημα πολέμου με τον φονικό βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα -για το οποίο το Ισραήλ και οι ισλαμιστικές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ανταλλάσσουν το «μπαλάκι» της ευθύνης- πυροδότησε έκρηξη λαϊκής οργής, πρωτίστως στον αραβικό κόσμο, και οδήγησε σε «ναυάγιο» το δεύτερο σκέλος της μίνι περιοδείας Μπάιντεν.

Η προγραμματισμένη για χθες τετραμερής σύνοδος στο Αμμάν με τον -εσωτερικά κλυδωνιζόμενο- πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τους ηγέτες των δύο αραβικών χωρών που έχουν συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, δεν έγινε ποτέ. «Η σύνοδος κορυφής δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, αυτό που θέλουμε», εξήγησε νωρίς την Τετάρτη στο καταριανό δίκτυο Al Jazeera ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Αϊμάν Σαφάντι…

Προς επίρρωση ήρθαν τα δημόσια μηνύματα από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ηθελα να είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: ήθελα οι πολίτες του Ισραήλ, οι πολίτες του κόσμου να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μαζί σας», τόνισε από το Τελ Αβίβ ο Μπάιντεν. «Ομως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα», προσέθεσε, διαχωρίζοντας τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για τη «λύση των δύο κρατών» και καλώντας το Ισραήλ να μην κάνει τα ίδια «λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ» μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Κοντολογίς, να μη δράσει εν θερμώ.

Ακάθεκτος

Από την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το μήνυμα φαίνεται να έπεσε στον βρόντο. «Οπως ο πολιτισμένος κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και τον ISIS», είπε ο Νετανιάχου, «πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να νικήσει τη Χαμάς».

Τούτων λεχθέντων, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε χθες κυρώσεις σε δέκα «σημαντικά μέλη της Χαμάς» σε Γάζα, Σουδάν, Τουρκία, Αλγερία και Κατάρ. Οι δε ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά το ότι καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το ψήφισμα είχε καταθέσει η Βραζιλία. Από την ψηφοφορία απείχαν η Βρετανία και η Ρωσία.

Αυτά, ενώ το Ισραήλ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο -επικαλούμενο αίτημα του Μπάιντεν, αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα- για περιορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας από την Αίγυπτο, στο φόντο ενός -οργιώδους, καταπώς φαίνεται- διπλωματικού «παζαριού» και παρασκηνίου με το Κάιρο, που το Σάββατο διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτήν έχουν προσκληθεί χώρες της περιοχής, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ενόσω στην Ε.Ε. αναβιώνει ο φόβος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και εντείνονται οι ανησυχίες για νέες μεταναστευτικές ροές.

Το καλό σενάριο θα ήταν η επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εν μέσω φόβων για εκτροχιασμό και της προσέγγισης του Τελ Αβίβ με Αραβες γείτονές του, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου -εξ Ουάσινγκτον- γεωστρατηγικού σχεδιασμού.

Εκτοπισμός;

Το κακό σενάριο θα είναι η μη «γεφύρωση» της κλιμακούμενης κρίσης. Η προοπτική ενός «βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων» από τη Λωρίδα στη Γάζα στο Σινά, που απέρριψε χθες ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι. Η υλοποίηση των απειλών της Τεχεράνης -«οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών (…) σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές», διακήρυξε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί- εν μέσω προειδοποίησης της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι είναι «χιλιάδες φορές ισχυρότερη» από πριν.

Με την πίεση να μεταφέρεται εντός των αραβικών χωρών, με οργισμένες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) -που είχε χθες επείγουσα συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας- καταδίκασε το Ισραήλ για τη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας και τόνισε την ανάγκη προστασίας του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές πρακτικές συλλογικής τιμωρίας.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του πρακτορείου Reuters, o ΟΠΕΚ δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση ή να λάβει οποιαδήποτε άμεση δράση, μετά το αίτημα του Ιρανού ΥΠΕΞ προς τα μέλη του OIC για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο και άλλων κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

«Εχω την εντύπωση ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση και να τη μετατρέψουν σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας», δήλωσε χθες από το Πεκίνο -όπου πραγματοποιεί επίσκεψη- ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. «Ελπίζω πραγματικά», προσέθεσε, πως ο αποτρόπαιος βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα «θα είναι ένα μήνυμα ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό».