Οι προσωπικές ιστορίες είναι σπαρακτικές: η Ταμάρ και ο Γιονατάν Κέντεμ και τα παιδιά τους, Σαχάρ, Αρμπέλ, Ομερ, μια ολόκληρη οικογένεια που σφαγιάστηκε στο Κιμπούτς Νιρ Οζ.
Νέοι γονείς στο νότιο Ισραήλ, ο Ιτάι και η Χαντάρ Μπερντιτσένκι δολοφονήθηκαν ενώ προστάτευαν τα 10 μηνών δίδυμα βρέφη τους κρύβοντάς τα σε μια ντουλάπα.
Η Εντεν Μπεν Ρούμπι, μια νεαρή Ισραηλινή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που επισκεπτόταν την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, εκτελέστηκε χωρίς οίκτο από τη Χαμάς ενώ προσπαθούσε απεγνωσμένα να διαφύγει.
Ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς εξαπέλυσε έναν απρόκλητο πόλεμο εναντίον μας με σαφείς εντολές να σκοτώσει αδιακρίτως. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η Χαμάς ουδεμία σχέση έχει με παλαιστινιακή «αντίσταση». Προχώρησε στη μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων σε πόλεις του Ισραήλ και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Η βαρβαρότητα των τρομοκρατών είναι ασύλληπτη. Πάνω από 1.400 Ισραηλινοί, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, σφαγιάστηκαν βάναυσα στα σπίτια τους, σε ένα μουσικό φεστιβάλ και στους δρόμους. Οι τρομοκράτες αποκεφάλισαν και έκαψαν μωρά. Ανθρωποι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους. Γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν και διασύρθηκαν. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Διακόσιοι Ισραηλινοί, ανάμεσά τους μητέρες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απήχθησαν και κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ενώ υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια. Η τύχη τους αγνοείται.
Η Χαμάς είναι μια δολοφονική, εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση, με ένα εφιαλτικό όραμα γενοκτονίας για το κράτος του Ισραήλ και τον λαό του, ενώ προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η Χαμάς προσπαθεί να εξαγάγει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τη ριζοσπαστική ιδεολογία της σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τις εκκλήσεις του ηγέτη της, Χάλεντ Μεσάαλ, για ημέρα οργής με στόχο τους Εβραίους παγκοσμίως, απειλώντας τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό των ελεύθερων κοινωνιών. Είναι το αντίστοιχο του ISIS στη Γάζα. Η Χαμάς είναι το ISIS. Η Γάζα έχει ουσιαστικά καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει εγκαθιδρύσει ένα κράτος τρόμου. Η αλήθεια είναι ότι η Χαμάς κατέλαβε τη Γάζα με ένα αιματηρό πραξικόπημα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής εγκλωβίζοντας τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Η Χαμάς είναι μέρος του εξτρεμιστικού άξονα του Ιράν στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Θα αντεπιτεθούμε δυναμικά για να διαλύσουμε τη Χαμάς, με τον ίδιο τρόπο που η Δύση διέλυσε το ISIS στη Ράκα και τη Μοσούλη. Αν δεν το κάνουμε, οι επιθέσεις εναντίον μας μπορεί να επαναληφθούν. Είναι σαφές ότι μιλάμε για έναν πόλεμο μεταξύ ανθρωπότητας και εξτρεμισμού. Το Ισραήλ έχει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Οι ηγέτες και οι ακτιβιστές της Χαμάς πρέπει να λογοδοτήσουν και να διωχθούν για τα εγκλήματά τους.
Οποιος πιστεύει στη μελλοντική επίλυση της εθνικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, πρέπει να καταλάβει ότι η Χαμάς απειλεί και τους δυο μας, καθώς δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, παρά μόνο για θάνατο και καταστροφή.
Η αντίδραση του Ισραήλ δεν είναι κατά των Παλαιστινίων. Στοχεύει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τις υποδομές τους, ενώ ενεργούμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Καλούμε τους πολίτες να φύγουν. Δημιουργούμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής. Η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει και καλεί τους ανθρώπους να μη φύγουν, σύμφωνα με την άθλια πρακτική της να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Στις επιχειρήσεις μας θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να προστατεύσουμε τους αμάχους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν εξαιτίας της Χαμάς.
Εχουμε στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους άλλους αντιπροσώπους του Ιράν: η σύμπραξη των δυνάμεών τους με τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον μας θα έχει σοβαρές συνέπειες. Το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου, αλλά είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή σε οποιοδήποτε μέτωπο.
Εκτιμούμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και των Ελλήνων, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλα τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και το ανεπιφύλακτο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη Χαμάς. Οι αντιδράσεις του κόσμου εδώ στην Ελλάδα, που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατία της Χαμάς και την αλληλεγγύη τους προς εμάς, μας δίνουν θάρρος.
Καλούμε επίσης τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
Μαζί, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η δημοκρατία και οι αξίες του Ισραήλ θα νικήσουν τις δυνάμεις της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.
*Πρέσβης του Ισραήλ
