Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρωτοφανούς ισχύος καύσωνάς που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης ιδίως της νότιας αλλά και μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ συνιστά την κυρίαρχη είδηση στο σημερινό διεθνή έντυπο τύπο ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι το σημερινό συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες και οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα.   

Στη Βρετανία ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Μπάιντεν αυξάνει την πίεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την παροχή ασύλου σε Αφγανό ήρωα πιλότο» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα διασφαλίσει ότι οι Αφγανοί βετεράνοι οι οποίοι υποστήριξαν τις ΗΠΑ θα τύχουν αποδοχής και φροντίδας την ίδια ώρα που η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κωλυσιεργεί για την υπόθεση του Αφγανού πιλότου ο οποίος απειλείται με απέλαση στη  Ρουάντα. Τονίζει ότι η εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού προέδρου Καρίν Ζαν Πιέρ όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα απάντησε ότι «δέσμευσή μας εξακολουθεί να παραμένει ότι φροντίζουμε τα άτομα τα οποία βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μακρύτερο πόλεμο που έχει ζήσει η Αμερική». Ο Guardian από την πλευρά του δημοσιεύει φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με τις πυρκαγιές που έχουν πυροδοτήσει οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η ζωή στην πόλη υπό την δοκιμασία της ακραίας ζέστης» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο ευρωπαϊκός νότος και ένα μεγάλο τμήμα του νότιου ημισφαιρίου ασφυκτιά από τα παρατεταμένα και έντονα κύματα ζέστης. Σημειώνει δε ότι οι ακραίες αυτές θερμοκρασίες απειλούν την διαβίωση στις πόλεις. Τονίζει ακόμη ότι στην Λυών μια από τις πόλεις που πλήττονται σκληρά από τις ακραίες θερμοκρασίες τα επεισόδια καύσωνα μπορεί να τριπλασιαστούν έως το 2070. Αναφέρει ακόμη ότι με στόχο οι μητροπόλεις να μην καταστούν μη βιώσιμες πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ οι χώροι πρασίνου κάτι που συνιστά ένα δύσκολο στοίχημα. Υπογραμμίζει ακόμη ότι θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο γαλλικό νότο είναι κατά 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό. Η Le Figaro από την  πλευρά της γράφει στον κεντρικό της τίτλο : «Οι 27 εν νέου απέναντι στην σπαζοκεφαλιά Ερντογάν» με το σχετικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ξεπαγώσει η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε.         

Στη Γερμανία η Zeit γράφει ότι «για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι πυροσβέστες στην Ελλάδα έδωσαν μάχη με τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα». Αναφέρει ότι πέραν των μετώπων στην Αττική, «πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική περιοχή στο παραθεριστικό νησί της Ρόδου, ωστόσο δεν απειλήθηκαν άμεσα σπίτια ή χωριά εκεί. Το δάσος καίγεται στη μέση του νησιού στην περιοχή του χωριού Απόλλωνα και σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει ήδη έκταση περίπου 30 εκταρίων. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος στην κρατική τηλεόραση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί να μειωθεί κάπως αλλά θα αυξηθεί απότομα και πάλι το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα συνέκρινε την παρούσα κατάσταση με το 2021, όταν είχαν καεί πολλές δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δάσους και βλάστησης στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today έχει κεντρικό τίτλο : «Οι πόλεις αγωνίζονται να νικήσουν τη ζέστη» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την υπερβολική ζέστη οι κάτοικοι πηγαίνουν μαζικά στις πισίνες και τα κέντρα με κλιματισμό που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα. Σημειώνει ακόμη ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα σε 15 Αμερικανικές Πολιτείες βρίσκονται σε συναγερμό λόγω του καύσωνα με τις θερμοκρασίες να είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και να αναμένεται να παραμείνουν έτσι και αυτό το Σαββατοκύριακο.