Ο φόβος για τις συνέπειες των πυρηνικών φέρνει και τους αντίπαλους κοντά, όπως αποδεικνύεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκάλεσαν στα μέσα Ιουνίου συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων και αυτά που σχετίζονται με τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 13 και 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των πέντε χωρών που διαθέτουν πυρηνικά. Όπως επισήμανε, ήταν μια «εν εξελίξει ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (Non-Proliferation Treaty / NPT)».
Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν προέρχονταν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας Γαλλίας, Βρετανίας, Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας και συζήτησαν «τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου, καθώς και τα πυρηνικά δόγματα και την πολιτική».
Η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) τέθηκε σε ισχύ το 1970. Έχει στόχο να σταματήσει την εξάπλωση της ικανότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων και να εγγυηθεί το δικαίωμα των μελών να αναπτύσσουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Παράλληλα, η συνθήκη επέτρεψε στα πέντε κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
