Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προανακριτική δικογραφία που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας σχημάτισε η αστυνομία σε βάρος ενός 38χρονου, με κατηγορίες για εμπλοκή σε υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας, στην οποία, κατά πληροφορίες, ο δράστης έχει και άλλους συνεργούς.

Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν έρευνες και προχώρησαν και σε κατασχέσεις στο σπίτι του στην Αττική, ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop), ενός κινητού τηλεφώνου και 23 αποδείξεων συναλλαγών, μέσω ΑΤΜ, που αντιστοιχούν σε συναλλαγές πώλησης κρυπτονομισμάτων και ανάληψης των αντίστοιχων χρηματικών ποσών σε ευρώ.

Ο φερόμενος δράστης αντιμετωπίζει τα αδικήματα της «εκδικητικής πορνογραφίας σε βαθμό κακουργήματος», «εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα» και «απάτη σε παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφορίων ή δεδομένων».

Σύμφωνα με τις αρχές και μετά από εκτεταμένη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το παράνομο δίκτυο παραβίαζε τα προφίλ ανυποψίαστων χρηστών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τον οικονομικό εκβιασμό τους. 

Ο τρόπος που προσέγγιζαν τα θύματά τους ήταν μέσω των προφίλ προσφιλών τους προσώπων από τις επαφές τους κι έτσι εισχωρούσαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, τους έστελναν μηνύματα ότι απεικονίζονταν σε «ροζ» ιστοσελίδες και τους ζητούσαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο σύνδεσμο. Τα θύματα έπρεπε να εισάγουν τους κωδικούς τους, τους οποίους οι δράστες υπέκλεπταν κι έτσι έμπαιναν στους λογαριασμούς τους και τους άλλαζαν.

Έχοντας πλέον πρόσβαση οι δράστες στα προσωπικά τους στοιχεία, τους εκβίαζαν ότι θα έστελναν πολύ προσωπικό τους υλικό σε διαδικτυακούς τους φίλους ζητώντας χρήματα, περί τα 1.000 ευρώ σε ψηφιακό πορτοφόλι, κυρίως μέσω κρυπτονομισμάτων.

Αν τα θύματα – τρεις γυναίκες από τη Λάρισα και μία από τη Θεσσαλονίκη – δεν υπέκυπταν στις απειλές τους, τις έκαναν πράξη για εκφοβισμό, στέλνοντας σε λίγα άτομα τις προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο ή τα δημοσιοποιούσαν στις προσωπικές τους σελίδες, ενώ φαινόταν ότι αναρτούσαν το υλικό οι ίδιοι οι χρήστες. Οι τέσσερις γυναίκες κατήγγειλαν στις αστυνομικές αρχές ότι δέχονταν εκβιασμό από άγνωστο που είχε «χακάρει» το messenger τους σε Instagram και Facebook και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές συνομιλίες τους, φωτογραφίες και βίντεο.