ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κραδασμούς στον πιο ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στα χρονικά του Ισραήλ και στο κυβερνών δεξιό κόμμα Λικούντ προκαλεί η επιμονή του -κατηγορούμενου για διαφθορά- πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην επονομαζόμενη «δικαστική μεταρρύθμιση». Ουσιαστικά αποσκοπεί στην πολιτική ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης και στην αθώωση του ίδιου και έχει δικαίως πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας.

Τέτοια είναι η… ζέση του Νετανιάχου, που χθες απέλυσε τον υπουργό Αμυνας και μέλος του Λικούντ, Γιόαβ Γκαλάντ, ούτε ένα 24ωρο αφότου ο τελευταίος είχε ζητήσει δημόσια να «παγώσει» για έναν μήνα η διαδικασία έγκρισης του επίμαχου νομοσχεδίου. Προειδοποίησε μάλιστα για «άμεσο και απτό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». Το υπουργικό «άδειασμα» έγινε με τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο στο φόντο της νέας διαδήλωσης χιλιάδων Ισραηλινών -για 12η συνεχή εβδομάδα- κατά της υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας τους και ενώ οι αντιδράσεις επεκτείνονται πλέον μέχρι τον ισραηλινό στρατό.

«Χρειαζόμαστε αλλαγές στο δικαστικό σώμα, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνονται με διάλογοι» τόνισε ο παυθείς πλέον υπουργός σε μια ομιλία που στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης χαιρέτισαν ως «γενναία». Στο πλευρό του Γκάλαντ έσπευσαν τουλάχιστον δύο βουλευτές του Λικούντ. Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να είναι ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ εν όψει κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί του επίμαχου νομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε ξεκαθαρίσει από την Πέμπτη με τηλεοπτικό διάγγελμα ότι θα προωθήσει τη δικαστική μεταρρύθμιση, προκαλώντας την παρέμβαση της γενικής εισαγγελέα. Κατήγγειλε τον Νετανιάχου για παραβίαση συμφωνίας περί αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων στην εν εξελίξει δίκη του για διαφθορά, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγγελίας σε βάρος του πρόσθετων κατηγοριών.