Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν τα πέντε κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση της ηγέτιδας του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, να θέσει ουσιαστικά βέτο στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις προεδρικές εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι πως το παρασκήνιο και το παζάρι στην Τουρκία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ακσενέρ, που κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ότι βάζει την προσωπική του φιλοδοξία μπροστά από τουρκικό λαό, αντιπρότεινε ως υποψηφίους για την Εθνική Συμμαχία, τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ή τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Ο δεύτερος πάντως, λόγω των δικαστικών περιπετειών που έχει, κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή, καθώς κατηγορείται για προσβολή του Τούρκου προέδρου και έχει ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Η Ακσενέρ επισήμανε ότι δεν πρέπει οι μικρο-κομματικοί υπολογισμοί να προτιμώνται από την εκλογική νίκη. Μάλιστα απευθύνθηκε προσωπικά στους Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, καλώντας τους να θέσουν υποψηφιότητα. Η Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι οι δύο δήμαρχοι είναι επιτυχημένοι και μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και οι δύο εξελέγησαν με μεγάλη πλειοψηφία έναντι των ανθυποψηφίων τους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ευημερίας, με αποτέλεσμα οι δημοτικές εκλογές να κοστίσουν στο κόμμα του Ερντογάν τους δύο μεγαλύτερους δήμους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες πάντως στη συντριπτική πλειονότητά τους στηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, η κίνηση της Μεράλ Ακσενέρ είχε στόχο να σπείρει διχόνοια στο κόμμα της και εκτιμούν ότι ουσιαστικά το Καλό Κόμμα «έχει φύγει πλέον από το τραπέζι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία σήμερα θα συναντηθούν ξανά. Όπως αναφέρουν, οι πέντε, με επικεφαλής το CHP, θα ανακοινώσουν την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, παρά το γεγονός ότι το Καλό Κόμμα επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνάντηση των έξι, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ήδη από την Παρασκευή, που ξέσπασε η κρίση στη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Μανσούρ Γιαβάς όχι μόνο να αρνηθούν την πρόταση της Ακσενέρ, αλλά και να στηρίξουν δημοσίως την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου με ανακοινώσεις. Σημειωτέον, ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει χάσει τουλάχιστον τρεις αναμετρήσεις απέναντι στον Ερντογάν.

Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιμάμογλου και Γιαβάς θα εμφανιστούν μαζί και θα φωτογραφηθούν μαζί με άλλους δημάρχους που είχε στηρίξει το CHP, ώστε να στείλουν «συμβολικό μήνυμα ενότητας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, 10 δήμαρχοι του CHP βρίσκονται στο αρχηγείο του κόμματος και πως οι Ιμάμογλου και Γιαβάς (ο δήμαρχος Αγκυρας έχει εκλεγεί με τη στήριξη και του Καλού Κόμματος) είχαν κατιδίαν συνάντηση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μπούμεραγκ;

Πολλοί στον φιλοκυβερνητικό Τύπο εκτιμούν ότι η Μεράλ Ακσενέρ έκανε μια κίνηση που της γύρισε μπούμερανγκ, διότι κατάφερε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς. Ως απόδειξη φέρουν τη σημερινή συνάντηση από την οποία η ίδια θα απουσιάζει.

Η φημολογία οργιάζει, με κάποια μέσα να λένε επίσης ότι η Ακσενέρ «τα έχει βρει» με τον Ερντογάν και πως θα προσχωρήσει στη δική του εκλογική συμμαχία, ενώ άλλα εκτιμούν ότι μπορεί να επιθυμεί να είναι η ίδια υποψήφια για την προεδρία.

Άλλη πληροφορία, που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα εκμεταλλευθεί την αποχώρηση του ακροδεξιού Καλού Κόμματος από τη συμμαχία και θα κάνει άνοιγμα προς το φιλοκουρδικό HDP. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, προτίθεται να επισκεφθεί και τα γραφεία του κόμματος.