Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει στη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, διαφώνησε με την υποψηφιότητα του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αντιπρότεινε ως υποψηφίους τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ή τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Μάλιστα, η Μεράλ Ακσενέρ, μπροστά στην αντίδραση των ηγετών των άλλων κομμάτων που επέμειναν στην υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει με τα όργανα του κόμματος και τους αντιπροσώπους του στις επαρχίες.
Η Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι οι δύο δήμαρχοι είναι επιτυχημένοι και μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι και οι δύο εξελέγησαν με μεγάλη πλειοψηφία έναντι των ανθυποψηφίων τους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ευημερίας, με αποτέλεσμα οι δημοτικές εκλογές να κοστίσουν στο κόμμα του Ερντογάν τους δύο μεγαλύτερους δήμους στην Τουρκία. Ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Εκρέμ Ιμάμογλου είναι δύσκολα προβλέψιμο. Εις βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις με κατηγορίες σχετικές με την προσβολή του προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες επισύρουν βαριές ποινές και η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, αλλά παραμένει δήμαρχος εν όψει εκδίκασης της έφεσης που έχει υποβάλει ο εισαγγελέας.
Το Καλό Κόμμα (Iyi) της Ακσενέρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας, μετά το CHP του Κιλιτσντάρογλου και μιλώντας στους άλλους πέντε ηγέτες τόνισε ότι αυτά τα έξι κόμματα «παρά τις διάφορές τους κατάφεραν να πετύχουν τη συναίνεση σε πολλά θέματα, όπως το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος».
Και επισήμανε ότι το Καλό Κόμμα προτείνει αυτά τα δύο ονόματα «που ακούμε συχνά στους δρόμους για περισσότερα από τρία χρόνια και που έχουν κερδίσει καθαρά απέναντι στον κ. Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις για μεγάλο διάστημα. Είναι ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου».
Η Ακσενέρ επισήμανε ότι δεν πρέπει οι μικρο-κομματικοί υπολογισμοί να προτιμώνται από την εκλογική νίκη και να μην τίθενται οι προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από την Τουρκία.
«Λυπάμαι που θα το πω, αλλά το τραπέζι των έξι έχει χάσει την ικανότητά του να αντιπροσωπεύει τη θέληση του έθνους. Εχει πάψει να είναι κοινή πλατφόρμα σκέψης», πρόσθεσε αφήνοντας σαφείς αιχμές στους συνομιλητές της, λέγοντας ότι το Καλό Κόμμα «δεν θα καταστρέψει την ελπίδα του έθνους, 85 εκατομμυρίων πολιτών, για τη νίκη».
Μάλιστα απευθύνθηκε προσωπικά στους Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, καλώντας τους να θέσουν υποψηφιότητα και λέγοντάς τους:
«Έχετε εκλεγεί με τη βούληση του έθνους. Δουλέψατε σκληρά παρά όλα τα εμπόδια. Δεν εγκαταλείψατε το έθνος στην τύχη του, ακόμα και κάτω από τα συντρίμμια. Το Έθνος σας καλεί στο καθήκον. Είναι ένα καθήκον που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Αυτή η απόφαση ανήκει στον λαό. Από εδώ και στο εξής εξαρτάται από εμάς να πάρουμε αποφάσεις. Είτε θα πορευτούμε με τα εκατομμύρια στον αγώνα ή θα δράσουμε ως κομπάρσοι στην τραγική ιστορία. Είτε θα γράψουμε ιστορία, είτε θα περάσουμε στην ιστορία».
Την Πέμπτη στη συνεδρίαση των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης δεν βγήκε λευκός καπνός για κοινή υποψηφιότητα που θα στηρίζεται από όλα τα κόμματα. Και μπροστά στην απειλή της Μεράλ Ακσενέρ να αποχωρήσει από τη συμμαχία, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ώστε να συζητήσουν ξανά.
Σταθερός στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει, παρά τον καταστροφικό σεισμό και τις συνέπειές του, να έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.
Σύμφωνα με τη μέτρηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, ο συνασπισμός του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων MAK, η υποστήριξη για τον συνασπισμό του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP ήταν γύρω στο 40-41%, ενώ άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Istanbul Economics Research μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων έδειξε ελαφρά αύξηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιανουάριο για τον συνασπισμό του Ερντογάν.
Στην σφυγμομέτρηση αυτή το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι εργολάβοι οικοδομών είναι αυτοί που ευθύνονται περισσότερο για τη ζημιά από τον σεισμό, ενώ το 28% κατηγόρησε την κυβέρνηση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP κατηγορεί τους εργολάβους για την καταστροφή. Ο συνασπισμός του Ερντογάν με το εθνικιστικό MHP διατήρησε το επίπεδο υποστήριξής του στο 44% μετά τον σεισμό, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TEAM, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.930 ερωτηθέντων στις 19-20 Φεβρουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας