Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) υπερψήφισε σήμερα την «άμεση» αποβολή του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών (CSW), λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Σεπτέμβριο.
Το ECOSOC, που επιβλέπει τη CSW, αποφάσισε με 29 ψήφους υπέρ (16 αποχές και 8 ψήφους κατά) την αποβολή της Τεχεράνης από αυτό το όργανο για το υπόλοιπο της θητείας του έως το 2026, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες –οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 1980– και το οποίο είχε υποστηριχθεί εδώ και δύο μήνες από ένα διεθνές αίτημα.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε «εκφράζει σοβαρή ανησυχία όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία υπονομεύει συνεχώς και καταστέλλει όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα – ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών – κυρίως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, συχνά με υπερβολική χρήση βίας».
Για τους λόγους αυτούς, η ECOSOC «αποφασίζει να αναστείλει με άμεση ισχύ την ιδιότητα του μέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών, για το υπόλοιπο της θητείας της έως το 2026», σύμφωνα το ψήφισμα του ΟΗΕ.
Τι προηγήθηκε
Το Ιράν έχει γίνει πεδίο διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και η ιρανική δικαιοσύνη προχώρησε σε δύο εκτελέσεις.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Ιράν από τη CSW. Μια έκκληση που υποστήριξε η πρώην υποψήφια για την προεδρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ένα διεθνές αίτημα συγκέντρωσαν περισσότερες από 165.000 υπογραφές.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη «δεν θα πρέπει» να συμμετέχει σε αυτό το όργανο «που είναι επιφορτισμένο με την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών», καλώντας στην «απομάκρυνσή» του.
