Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των «27», καθαρή ύφεση στη Γερμανία, αναιμική και επισφαλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα και πολύ υψηλός πληθωρισμός όλο το 2023.
Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα καθόλου ευχάριστα νέα που περιλαμβάνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αν και δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς ενσωματώνουν εκτιμήσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επίσημος χαρακτήρας των προβλέψεων τους δίνει άλλη βαρύτητα. Ενώ λοιπόν η φετινή χρονιά θα κλείσει με έναν αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης 3,3% για το σύνολο της ΕΕ (και 3,2% για Ευρωζώνη), 6% για την Ελλάδα (τον τέταρτο υψηλότερο) και μόλις 1,6% για τη Γερμανία, για το 2023 προβλέπεται ανώμαλη προσγείωση: αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,3% για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, ύφεση -0,6% για τη Γερμανία και μεγέθυνση 1% για την Ελλάδα. Χαμηλές πτήσεις του ΑΕΠ προβλέπονται και για το 2024, με αύξηση του ΑΕΠ 1,6% για την ΕΕ, 2% για την Ελλάδα και 1,4% για την «ατμομηχανή» Γερμανία.
Καταλύτης της θεαματικής επιδείνωσης των προβλέψεων της Κομισιόν σε σχέση με αυτές της άνοιξης και τις ενδιάμεσες του καλοκαιριού είναι φυσικά ο πληθωρισμός. Θα κλείσει με ένα θηριώδες 9,3% για την ΕΕ των «27» και 8,5% για την Ευρωζώνη των «19» φέτος. Το 2023 εκτιμάται στο 7% και στο 6,1% αντίστοιχα, και μόλις το 2024 περιορίζεται- πάντα κατά την Κομισιόν, που δεν φημίζεται για την ευστοχία της- στο 3% για την ΕΕ και στο 2,6% για την Ευρωζώνη.
Ελληνική Οικονομία
Για την Ελλάδα, κατά τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 10% φέτος, θα περιοριστεί στο 6% του 2023 και στο 2,4% το 2024. Από τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα αξίζει να σημειώσουμε τη σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των συνολικών επενδύσεων από το 11,5% φέτος, στο 6,3% το 2023 και στο 3,5% το 2024, και αυτό παρά τη ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη σταθεροποίηση της ανεργίας στο 12,7% μέχρι και το 2024, ενώ έχει προηγηθεί μια στατιστική μείωση της από το 2019 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το σχετικά χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπεται για τα δυο επόμενα χρόνια: από -4,1% φέτος, θα περιοριστεί σε -1,8% το 2023 και μόλις -0,8% το 2024. Το ρεκόρ ελλείμματος για το 2023 το διεκδικεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Γερμανία (μαζί με τη Σλοβακία), με 5,8%.
Το χρέος της Ευρωζώνης παραμένει πάνω από το 91% μέχρι και το 2024, η Ελλάδα παραμένει αρνητική πρωταγωνίστρια στο πεδίο αυτό με χρέος 171% του ΑΕΠ φέτος, 161,9% το 2023 και 156,9% το 2024, αλλά η πιο ανησυχητική επίδοση, λόγω ειδικού βάρους, παρατηρείται στην Ιταλία, με το χρέος της να πλησιάζει επικίνδυνα το ελληνικό ρεκόρ: 144,6% φέτος, 143,6% του χρόνου, 142,6% το 2024.
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό εύρημα των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα, που δείχνει την εξάρτησή της και τη χαμηλή θέση της στο διεθνές εμπόριο, είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -8,6% του ΑΕΠ φέτος και το 2023, -8,1% το 2024. Είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά της Ρουμανίας, όταν συνολικά η ΕΕ και η Ευρωζώνη παρουσιάζουν πλεόνασμα.
