Έργα ευέλικτα, αφού μπορούν να παίζονται στη θεατρική σκηνή, σε παραστάσεις σε σχολεία, αλλά και ιδιωτικούς χώρους και που απευθύνονται σε όλο τα φάσμα της ανηλικότητας (παιδιά, μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους) περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας του ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει ξεκινήσει την ηλεκτρονική προπώληση με ειδικές τιμές μέχρι την έναρξη των παραστάσεων.
Δύο ελληνικά έργα είναι οι παραγωγές για τη φετινή σεζόν στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης:
■ Στην Παιδική Σκηνή στη Φρυνίχου ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου έχει ετοιμάσει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού (5+) σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (από τις 23 Οκτωβρίου). Η ιστορία που επινόησε ο πατέρας της κωμωδίας για να μιλήσει για τα δεινά του πολέμου, τη δύναμη της αλληλεγγύης και τη μοναδική αξία της ειρήνης διασκευάστηκε σε μια εύληπτη παράσταση-παιχνίδι με ζωντανή μουσική που υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, για να διηγηθεί την περιπέτεια του Τρυγαίου που καβάλα σε ένα σκαθάρι ανεβαίνει στον Ολυμπο για να ελευθερώσει τη σκλαβωμένη Ειρήνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της και τη δυσκολία να ενωθούν οι άνθρωποι για την απελευθέρωσή της.
Σημειώνεται ότι την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη πρωτοπαρουσίασε το Τέχνης στην ιστορική παράσταση του 1977 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, γεγονός που υπενθυμίζει ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα-έκθεση στο φουαγέ του θεάτρου.
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή (έως Κυριακή των Βαΐων) στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ. Διάρκεια παράστασης: 1.30′ (με διάλειμμα).
■ Στην Εφηβική Σκηνή (στο Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5) από τις 29 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια για παιδιά και εφήβους (11+ ετών): «Το γεφύρι της Αρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου». Το έργο βασίζεται στη συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας του πρωτομάστορα που θυσιάζεται από τον άντρα της προκειμένου να στεριώσει επιτέλους το γεφύρι της Αρτας -δημοτικό τραγούδι που συμπεριλαμβάνεται στην ύλη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ’ Γυμνασίου- αλλά και σε άλλες ιστορίες «αδικοσκοτωμένων» της λαϊκής παράδοσης. Εχει στόχο να μυήσει τους νεαρούς θεατές στην ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει τα κοινωνικά ήθη και τη θέση του άντρα και της γυναίκας στη λαϊκή παράδοση, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον σύγχρονο προβληματισμό γύρω από τις ρίζες των στερεοτύπων για τις διακρίσεις των φύλων και την έμφυλη βία. Στη νέα εκδοχή για παιδιά και εφήβους, καθώς είχε προηγηθεί μια πρώτη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα Πολιτισμός», η δραματουργική-σκηνοθετική προσαρμογή/ερμηνεία είναι της Αμαλίας Τσεκούρα και του Κωνσταντίνου Ευστρατίου, σε επιμέλεια Μαριάννας Κάλμπαρη, και η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή. Κάθε Σάββατο στις 5 μ.μ. έως τις 17/12. Διάρκεια 60′.
■ Στην Παιδική Σκηνή επίσης συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η παράσταση-διασκευή του κλασικού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Τα καινούρια ρούχα αυτοκράτορα» σε μιούζικαλ τσέπης για παιδιά ηλικίας από τριών ετών, που μιλά όχι μόνο για τη ματαιότητα της αυταρέσκειας, αλλά και για την κολακεία στην εξουσία.
● Πληροφορίες: Εισιτήρια από 10€ (προκράτηση μέχρι την έναρξη των παραστάσεων) ως 12 ευρώ. Ομαδικές κρατήσεις ( 8+ ατόμων): 10 ευρώ. Τηλεφωνικές κρατήσεις από 1η Οκτωβρίου: πρωί 10-1 μ.μ., τηλ.: 210-3228706 (Δευτέρα έως Παρασκευή), απόγευμα: 5-10 μ.μ., τηλ.: 210-3222464 (καθημερινά από 4 Οκτωβρίου).
