Επιμένει η κυβέρνηση στην απόσπαση διακομματικής στήριξης του νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει ότι δεν θα πάει στο δικαστήριο να εκπροσωπήσει το Δημόσιο ως πιστωτή αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν. Μάλιστα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι δρα ως ωμός εκβιαστής, απάντησε με ένα χαρακτηριστικό σοφιστικό επιχείρημα: «Είναι λογικό ο εκβιαστής να λέει ότι θα προσέλθει στη γνώμη του εκβιαζόμενου; Δηλαδή αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θεωρεί σωστό αυτό το σχέδιο εξυγίανσης και πει ο υπουργός “ωραία, αφού δεν το θεωρείτε σωστό δεν θα το κάνουμε”, αυτό είναι εκβιασμός;» σχολίασε από το φιλόξενο βήμα του ΣΚΑΪ.
Συνεχίστηκε και χθες για δεύτερη μέρα το σφυροκόπημα στη Βουλή για το νομοσχέδιο, μετά την πρώτη επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων την Τετάρτη. Στην απουσία κάθε δέσμευσης και χρονοδιαγράμματος για πλήρη αποπληρωμή των εργαζομένων και διατήρηση των θέσεων εργασίας αναφέρθηκαν όλοι οι αγορητές της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό να απαντά ότι αν δεν προχωρήσει το σχέδιο της Οnex, ο μόνος δρόμος είναι η βίαιη ρευστοποίηση και οι μαζικές απολύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν πως υποχρεωτικά θα απολυθούν και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παρά μόνο όσα προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή, δύο εκατομμύρια από τα 40.439.346 ευρώ που θα πάρουν με αυτήν τη συμφωνία».
Στη χθεσινή ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γ. Παπαμανώλης-Ντόζας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας Ν. Παπανικολάου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οnex, Παναγιώτης Ξενοκώστας, δήλωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης βρίσκει σύμφωνο το 97,7% των εργαζομένων και αποκάλεσε εγκάθετη μειοψηφία όσους αντιδρούν. Είπε μάλιστα ότι τα θέματα μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας έχουν ρυθμιστεί διμερώς και δεν μπορούν να αποτελέσουν θέμα κοινοβουλευτικής συζήτησης, αφού «οτιδήποτε άλλο ταυτίζεται με το 0,3% και τις αξιώσεις του είναι αντιθεσμικό, παράνομο και αντιδημοκρατικό».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Σταμάτης Πουλικόγιαννης, αποκάλεσε «μύθο» τον ισχυρισμό περί συμφωνίας του 97,7%, λέγοντας ότι όταν οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν υπέρ του σχεδίου τον Σεπτέμβριο του 2021, το έκαναν με τη δέσμευση ότι θα πληρωθούν άμεσα τα χρήματά τους με απόφαση πτωχευτικού δικαστηρίου, το οποίο θα γινόταν τους επόμενους μήνες. «Ελάχιστοι εργαζόμενοι μπορούσαν να φανταστούν, ενδεχομένως κανένας, ότι αυτό δεν αφορούσε, όπως μας είχανε πει, για δυο-τρεις μήνες, αλλά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει», είπε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί 30 Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
