ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σαν τρελό φορτηγό τρέχει ο πληθωρισμός και τον Μάιο στην Ελλάδα, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Μόνο που οι ίδιοι οι καταναλωτές δεν περιμένουν πλέον τη στατιστική για να επιβεβαιώσει αυτό που διαπιστώνουν με γυμνό μάτι και ολοένα πιο «γυμνό» πορτοφόλι. Οι αγορές στο σουπερμάρκετ θυμίζουν πια σαφάρι, με τους πελάτες να κυνηγάνε εμμονικά τις προσφορές, μήπως γλιτώσουν έστω λίγα λεπτά του ευρώ από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού που έχει γονατίσει.

Εν τω μεταξύ, προμηθευτές και εκπρόσωποι αλυσίδων σουπερμάρκετ παραδέχονται ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν πιάσει «ταβάνι», αντιθέτως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Μια πρόγευση τι μας περιμένει δίνει ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, ο οποίος τον Απρίλιο κατέγραψε ετήσια αύξηση 48,8%.

Ο σχετικός δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ αντανακλά τις διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής σε βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα και χρησιμεύει ως πρόδρομη ένδειξη των τάσεων που διαμορφώνονται στη λιανική. Για παράδειγμα, όταν ο Δείκτης Παραγωγής Οπτάνθρακα και Προϊόντων Διύλισης Πετρελαίου σημειώνει ετήσια αύξηση 100,1% στην εγχώρια αγορά και 110% στην εξωτερική, αυτό μεταφράζεται μεταξύ άλλων σε νέες τσουχτερές αυξήσεις στα καύσιμα, με την τιμή λιανικής της αμόλυβδης να έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί σε έναν χρόνο.

Εκρηκτική είναι άνοδος του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού στην εγχώρια αγορά, με ετήσια αύξηση 89,4% και 5% σε μόλις έναν μήνα. Στην εξωτερική αγορά οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφονται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων (38,3%), κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (33.8%), κατασκευή βασικών μετάλλων (33%), χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα (22,1%), ενώ η βιομηχανία τροφίμων αύξησε τις τιμές χονδρικής στις εξαγωγές κατά 12,6% σε έναν χρόνο. Στην εγχώρια αγορά, πέρα από τα πετρελαιοειδή και την ενέργεια, οι υψηλότερες ετήσιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στη βιομηχανία ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό (εκτός από έπιπλα), με αύξηση 19,7%, στα μεταλλικά προϊόντα και τα βασικά μέταλλα με 15,4% και 12% αντίστοιχα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την παραδοχή ότι η άνοδος του τιμάριθμου συμπιέζει τον τζίρο διατυπώνουν τα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των FMCG (Ταχέως Κινούμενα Καταναλωτικά Προϊόντα), στην κυλιόμενη έρευνα τάσεων του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Το 64% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μείωση του τζίρου το επόμενο εξάμηνο, αλλά και συνολικά το 2022, η οποία, με βάση το σύνολο των απαντήσεων, υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο -1,8%. Πλήρως αντεστραμμένες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κλίμα, με το 87% να θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε τον Μάιο σε σύγκριση με πέρυσι.

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αγοράς (98%) θεωρούν ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα διαρκέσουν τουλάχιστον ώς το τέλος του 2022, ενώ 8 στους 10 προβλέπουν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023.