Ζοφερά είναι τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την κατάσταση στην Ουκρανία από οικονομική πλευρά, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο πόλεμος έχει στοιχίσει, εκτός των άλλων, σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, θα μπορούσαν να φθάσουν τα επτά εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ανέφερε σε έρευνά της η ILO, προσθέτοντας πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επανέλθουν γρήγορα σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες και να πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.
«Σε μια υποθετική άσκηση, με την προσθήκη αυτών των προσφύγων στον αριθμό των ανέργων το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία θα αυξηθεί από 3% σε 5,3%», ανέφερε ακόμα η έκθεση.
Ακόμα, η ILO τονίζει ότι παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των πραγματικών μισθών ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού.
