ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη «Δέλτα», που αναμένεται να κυριαρχήσει μέχρι τον Αύγουστο, βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος είναι ορατός. Εν μέσω θέρους, η συγκρατημένη μέχρι πριν από λίγες μέρες αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού κινδυνεύει να μετατραπεί σε απαισιοδοξία επηρεάζοντας την οικονομία συνολικά. Και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες στην ΕΡΤ ότι ταμειακά το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέταρτο κύμα δεν είναι ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική ψυχολογία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι «καμπανάκια» για την πορεία του τουρισμού αλλά και των μεταλλάξεων είναι ηχηρά στις περισσότερες αναλύσεις, όπως του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ηδη από προχθές, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέα έκκληση για εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η παραμονή της Ελλάδας στη βρετανική «πορτοκαλί» λίστα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, χαρακτηρίστηκε ως «κακό νέο» αλλά μένει να φανεί αν τελικά είναι, όταν θα υπάρξουν επιδημιολογικά δεδομένα από Μάλτα και Βαλεαρίδες Νήσους που βρίσκονται πλέον στην «πράσινη» λίστα και οι Βρετανοί μπορούν να κάνουν εκεί τις διακοπές τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Με οικονομικούς και όχι υγειονομικούς όρους, η απόφαση των βρετανικών αρχών αποτελεί πλήγμα για προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κως, η Κέρκυρα και η Κρήτη και παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προϊδεάζει για εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμών κατά του Covid-19 από την καραντίνα. Οι ακυρώσεις πακέτων ή η μετάθεσή τους για το 2022 είναι καθημερινό φαινόμενο. Και η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τους προερχόμενους από τη Βρετανία.

Και είναι γεγονός ότι το «παιχνίδι» σε επίπεδο Ε.Ε. δεν γίνεται μόνο με υγειονομικούς όρους καθώς πίσω από τη στρατηγική και την επιχειρηματολογία κάθε Ευρωπαίου ηγέτη βρίσκεται, όπως είναι λογικό, το συμφέρον της χώρας του. Προφανώς χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία προτιμούν να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός συνόρων και να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτήρισε «δημοσιογραφικές υπερβολές» τις πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για αντιπαράθεση με την Ανγκελα Μέρκελ (αναφορικά με την απόφαση της χώρας μας να δέχεται εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ), ουσιαστικά όμως επιβεβαίωσε τις τριβές που υπάρχουν στους κόλπους της Ε.Ε.

«Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Sputnik και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού […] Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Ε.Ε. για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί […] Κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.