Ενα αγόρι πέντε ετών, μέλος εννιαμελούς οικογένειας από το Αφγανιστάν, βρήκε τραγικό θάνατο στη δομή της Μαλακάσας το Σάββατο το απόγευμα, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό που εκτελούσε έργα στη δομή.
Αίσθηση προκαλεί ότι για το θέμα δεν έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο προτίμησε αντιθέτως να νίψει τας χείρας του – πηγές του υπουργείου ισχυρίζονται στην «Εφ.Συν.» ότι το φορτηγό εκτελούσε έργα που δεν σχετίζονται με το υπουργείο, χωρίς όμως να δίνουν άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικές πηγές, το φορτηγό εκτελούσε έργα μέσα στη δομή και την ώρα που έβγαινε παρέσυρε το παιδί. Ο οδηγός κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και αφέθηκε ελεύθερος.
«Ντροπή και αίσχος!» σχολίασε στο twitter o τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Ψυχογιός. «Αλλη μια τραγωδία στην αθλιότητα της νέας δομής της Μαλακάσας που εξαθλιώνει και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και εργαζόμενων, προσβάλλει την τοπική κοινωνία, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και κοστίζει πάνω από 4 εκατ. ευρώ…», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Ωρωπού επισήμανε με ανακοίνωσή του «τις τραγικές συνθήκες διαμονής των προσφύγων και τον απάνθρωπο τρόπο που ζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν» και σημείωσε: «Δεν είναι λύση η δημιουργία ανθρώπινων “αποθηκών”, ούτε αποτελούν ένδειξη πολιτισμένης κοινωνίας οι πρόσκαιρες λύσεις αυτού του είδους, που σαφώς δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά τα κουκουλώνουν και τα καλύπτουν προσωρινά. Ούτε δίνει διέξοδο τόσο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες, που με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται με τραγικό τρόπο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν με νόημα και ανθρωπιά».
