ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ιδιωτικοποιήσεις και αστυνομοκρατία, οι δυο μεγάλες εμμονές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχονται να εφαρμοστούν και στο σύστημα εξετάσεων για όσους θέλουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου.

Οι αλλαγές στις εξετάσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι οι αλλαγές γίνονται για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, καλύτερη προετοιμασία του οδηγού και καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε ότι το 2021 θα αλλάξει και ο ΚΟΚ. Σε ό,τι αφορά πάντως τις εξετάσεις, το νομοσχέδιο δεν δόθηκε ως κείμενο στη δημοσιότητα αλλά σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης:

1. Εως τώρα στις πρακτικές δοκιμασίες ο εξεταστής καθόταν στο πίσω κάθισμα και ο εκπαιδευτής στο μπροστινό, του συνοδηγού. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αντιστροφή θέσεων και ο εκπαιδευτής θα κάθεται πίσω «ώστε να μην παρεμβαίνει στον τρόπο οδήγησης του υποψηφίου».

2. Στο Μητρώο Εξεταστών δεν θα εντάσσονται μόνον υπάλληλοι των Περιφερειών και του υπουργείου Μεταφορών, αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης αλλά και σε ιδιώτες.

3. Η διαδικασία της εξέτασης θα καταγράφεται με φορητή κάμερα 360 μοιρών που διαθέτει μικρόφωνο και αποσπώμενη κάρτα μνήμης.

4. Οι διαδικασίες των εξετάσεων, θεωρητικών και πρακτικών, θα επιτηρούνται από επόπτες. Στο Μητρώο Εποπτών θα εντάσσονται ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. και προσωπικό από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

5. Για να αποφεύγεται το φαινόμενο εμφάνισης άλλου ατόμου ως εξεταζομένου, θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια στα πρότυπα του gov.gr αλλά και δειγματοληπτικός με σκανάρισμα της ψηφιακής φωτογραφίας. Οι θεωρητικές εξετάσεις θα διεξάγονται από νέο πληροφοριακό σύστημα στη βάση τράπεζας θεμάτων.

6. Ιδιώτες θα προβλέπονται και στις εξετάσεις οδήγησης των ατόμων με αναπηρία, καθώς ιδρύονται Ιδιωτικά Κέντρα Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης.

7. Οι νέοι θα μπορούν από το 17ο έτος της ηλικίας τους να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης, αλλά για να δώσουν πρακτικές εξετάσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 18.

Για το πώς ακριβώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να δούμε το αναλυτικό κείμενο του νομοσχεδίου. Η μετακίνηση του εξεταστή στο κάθισμα του συνοδηγού σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος όχι μόνο για να αξιολογήσει τον υποψήφιο αλλά και για να παρέμβει (μέσω των διπλών χειριστηρίων που έχουν τα οχήματα εκπαίδευσης) σε περίπτωση «στραβοτιμονιάς» του εξεταζόμενου.

Από την άλλη μεριά, εφόσον ο εκπαιδευτής χάνει εντελώς τη δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου (που ανήκει στην ιδιοκτησία του), ποιος ο λόγος να παραμένει καθισμένος στις πίσω θέσεις; Πάντως, ο Αρης Ζωγράφος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής δηλώνει στην «Εφ.Συν.» υπέρμαχος ενός συστήματος που θα αφήνει τον εκπαιδευτή εντελώς εκτός οχήματος και σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο τον αφήνει στο πίσω κάθισμα ώστε να είναι εκείνος ο εύκολος στόχος σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται διαφθορά.

Αντίκες

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα «ιστορικά αυτοκίνητα». Θα πιστοποιούνται όταν συμπληρώσουν 30ετία από φορείς που θα υποδείξουν οι Διεθνείς Ομοσπονδίες ΔΟΑ, ΔΟΜ και ΔΟΠΟ αλλά θα απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας μόνο αφού περάσουν τα 45 έτη ηλικίας. Για τα οχήματα μεταξύ 30-45 ετών, το υπουργείο Υποδομών θα εισηγηθεί να κυκλοφορούν ελεύθερα με χαμηλότερα τέλη, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών.