Πρεμιέρα αύριο, Τρίτη, για τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που συνδυάζουν το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία και τη μουσική τζαζ, με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού. Οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Τσορτέκης ερμηνεύουν τους χαρακτήρες του διηγήματος που εκτυλίσσεται στο αθηναϊκό κέντρο.
«Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» συμπεριλαμβάνεται στη σειρά Ελληνικά Εγκλήματα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του Φ. Φιλίππου («Η κόρη του εφοπλιστή», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες», κ.ά.), ξυπνάει ένα πρωί στο διαμέρισμά του από τους θορύβους της γειτονιάς. Σύντομα μαθαίνει πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα, και μια φίλη της έχουν βρεθεί δολοφονημένες άγρια στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του διαδρόμου της πολυκατοικίας.
Σπρωγμένος από το ανεκπλήρωτο ερωτικό του ενδιαφέρον για τη Μάρθα και από το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο της γειτόνισσάς του. Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι ο μόνος που αναζητά την αλήθεια. Κι όταν τελικά αυτή αποκαλυφθεί, θα επαναφέρει το κελάηδισμα των κορυδαλλών στην πλατεία του κέντρου της Αθήνας.
Την πρωτότυπη jazz σύνθεση υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).
