Κόντρα για τις κινητοποιήσεις στα σχολεία είχαν χθες το πρωί στη Βουλή Γεραπετρίτης – Ραγκούσης, με τον υπουργό Επικρατείας να καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση πολιτική «υιοθεσία» των καταλήψεων και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να κατηγορεί, αντίστοιχα, την κυβέρνηση για «ηθική αυτουργία».
«Αυτές οι καταλήψεις είναι διαφορετικές, αυτές οι καταλήψεις στο μυαλό των μαθητών δεν είναι όπλο διεκδίκησης, είναι μέσο αυτοπροστασίας – όπως δηλαδή ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε το δίλημμα αυτοπροστασία ή καραντίνα…» δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για τις μάσκες προστασίας που διανεμήθηκαν στους μαθητές. Επιρρίπτοντας ακέραιη την ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στη σχολική κοινότητα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για ένα ακόμη «φιάσκο» του «δήθεν επιτελικού κράτους» και απαίτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς τους. «Ολοι είδαμε το φιάσκο, είδαμε έξι εκ. ευρώ να πηγαίνουν χαμένα. Οι μάσκες–αλεξίπτωτα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, αποδίδοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών στην απώλεια της εμπιστοσύνης τους προς το κράτος.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να αποβάλει την αστυνομική λογική στον χειρισμό των καταλήψεων, επικαλούμενος τα περιστατικά σε Κερατσίνι και Καβάλα, υποστηρίζοντας ότι: «Οι μαθητές είναι εν δικαίω, εσείς είστε εν αδίκω. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. ανέφερε στη ΔΕΘ πως καταλήξαμε να είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα μάσκας ανά μαθητή. Αν δεν ζητήσετε συγγνώμη για το φιάσκο θα είμαστε και η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα αλαζονείας και αμετροέπειας ανά υπουργό!».
«Σήμερα είχαμε μια συνομολόγηση, μια πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων που γίνονται στα σχολεία. Με ρητό και σαφή τρόπο ο κ. Ραγκούσης δικαίωσε αυτού του τύπου την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειονότητα των παιδιών τα οποία θέλουν να διδαχθούν και σήμερα εμποδίζονται…» αντεπιτέθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης, που επαναλαμβάνοντας τη σχετική ρητορική της κυβέρνησης, πρόσθεσε: «Εχουμε στην πραγματικότητα μια καταδυνάστευση, με ταξικό χαρακτήρα, διότι τα παιδιά τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν τη μόρφωσή τους είναι εκείνα που ουσιαστικά εκβιάζονται να το πράξουν».
Αναγνωρίζοντας την «αστοχία» με τις μάσκες προστασίας των μαθητών, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως η προσωπική του εμπλοκή ήταν σχετική με την επιτάχυνση του ελέγχου της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έγκαιρη διανομή στα σχολεία.
Μίλησε, πάντως, για «συλλογική ευθύνη» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και συλλογικά χρεώνεται την αστοχία». «Πράγματι, σε ένα υποσύνολο των μασκών, σ’ αυτές που απευθύνονταν σε παιδιά κάτω των δέκα ετών, υπήρξε μία μη ευκρινής αποτύπωση των διαστάσεων η οποία κατέλιπε ένα περιθώριο παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την πραγματική διάσταση» δήλωσε, διαβεβαιώνοντας για τις νέες προδιαγραφές με τις οποίες θα διανεμηθούν οι επόμενες παρτίδες των μασκών στα σχολεία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
