Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανώνυμοι κυβερνοπειρατές διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 1.000 Λευκορώσων αστυνομικών, σε αντίποινα για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του επί 26 χρόνια προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς αναμένεται και σήμερα Κυριακή, άλλη μία μαζική αντικυβερνητική συγκέντρωση.

«Καθώς οι συλλήψεις συνεχίζονται, θα συνεχίσουμε κι εμείς να δημοσιεύουμε δεδομένα σε μαζική κλίμακα», αναφέρεται σε μια δήλωση που διανεμήθηκε από το αντιπολιτευόμενο κανάλι Nexta Live στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Κανείς δεν θα παραμείνει ανώνυμος ακόμη και κάτω από μια μπαλακλάβα», τονίζεται στην ίδια δήλωση.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα βρει και θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διαρροή των δεδομένων, τα οποία διανεμήθηκαν ευρέως στην εφαρμογή Telegram το απόγευμα του Σαββάτου.

«Οι δυνάμεις, τα μέσα και οι τεχνολογίες που έχουν στη διάθεσή τους οι οργανισμοί εσωτερικών υποθέσεων επιτρέπουν τον εντοπισμό και τη δίωξη της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που είναι ένοχοι για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο», δήλωσε η Όλγα Κεμοδάνοβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η τυφλή υπακοή των δυνάμεων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την παραμονή του Λουκασένκο στην εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες υποστηρίζει ότι πέτυχε μια μεγάλη νίκη, με τους αντιπάλους του ωστόσο να αντιτείνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν προϊόν νοθείας, προκειμένου ο ευνοούμενος της Μόσχας να κερδίσει μια έκτη θητεία. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους, στη διάρκεια του μαζικού κύματος διαμαρτυριών και απεργιών, με τα πρόσωπα των μελών τους συχνά να κρύβονται πίσω από μάσκες, μπαλακλάβες ή κράνη μάχης. Μερικοί διαδηλωτές πάντως, κατάφεραν και απέσπασαν τις μάσκες ορισμένων αξιωματικών.

Η κυβέρνηση είπε ότι 390 γυναίκες προσήχθησαν το Σάββατο για συμμετοχή σε διαμαρτυρία κατά του Λουκασένκο, με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερες. 

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησής Λουκασένκο.

Οργισμένη ήταν το Σάββατο η αντίδραση του Μινσκ στις αναφορές ότι η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, η υποψήφια ηγέτης της αντιπολίτευσης στις εκλογές του περασμένου μήνα, σύντομα θα μπορούσε να συναντηθεί με υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε επίσης την Ε.Ε. για την πρόσκληση της Τιχανόφσκαγια στην υπουργική συνάντηση, καθώς και για την εξέταση κυρώσεων κατά του Μινσκ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «ταράξουν τα νερά» στη Λευκορωσία.