ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Την κορυφαία τραγωδό και αγωνίστρια της Αντίστασης Ασπασία Παπαθανασίου, η οποία τη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών, αποχαιρετούν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, καλλιτεχνικοί φορείς και κόμματα. Η κηδεία της θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

«Το Θέατρο και το Αρχαίο Δράμα τής χρωστούν πολλά. Η Ελλάδα τής χρωστά πολλά», επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Τίμησε τη χώρα μας και τη θεατρική της Ιστορία, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας με την τέχνη της τους μεγάλους τραγικούς. Η απώλειά της είναι τεράστια. Η απουσία της είναι αναντικατάστατη. Η Ασπασία Παπαθανασίου είχε την ικανοποίηση να δει το έργο της να βραβεύεται με πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις. Η μεγαλύτερη τιμή είναι ότι θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες ακόμη».

«Εχοντας ταυτίσει το όνομά της με το αρχαίο δράμα, η Ασπασία Παπαθανασίου κατέκτησε το κοινό με τις απαράμιλλες ερμηνείες της στους τραγικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Με τη θρυλική “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, παράσταση που παρουσιάστηκε το 1965 στο Φεστιβάλ Αθηνών (μαζί με τη “Μήδεια” του Ευριπίδη) ταξίδεψαν σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ αλησμόνητη έχει μείνει η Κλυταιμνήστρα της το 1996, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου», αναφέρει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. «Με ενεργή δράση στην Εθνική Αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα, η Ασπασία Παπαθανασίου υπήρξε υπόδειγμα μαχόμενης καλλιτέχνιδας και κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας».

Το ΚΚΕ «αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τη μεγάλη τραγωδό». Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος τονίζει πως η Α. Παπαθανασίου «θα είναι πάντα ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας τόσο του νεοελληνικού θεάτρου όσο και των λαϊκών αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία».