Σε μια σπουδαία καριέρα δεκαετιών, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έχει καταφέρει πολλά: να διασχίσει το Σινικό Τείχος στην Κίνα, να σταθεί για μερόνυχτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, να προκαλέσει την αντοχή του κοινού με την τόλμη της, να παρουσιάσει ακραία σοκαριστικά έργα. Αυτό που δεν κατόρθωσε η 73χρονη Σέρβα καλλιτέχνιδα είναι να δει τη νέα της όπερα να κάνει πρεμιέρα εν μέσω πανδημίας.
«Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», όπως τιτλοφορείται το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art, με θέμα την απόλυτη Ελληνίδα ντίβα της όπερας, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Οπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Οπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Οπερα των Παρισίων.
Η παράσταση επρόκειτο να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Μόναχο αρχές Απριλίου. Εγκατεστημένη από καιρό στη γερμανική πόλη, η Αμπράμοβιτς τελειοποιούσε το μουσικοθεατρικό έργο συνδυάζοντας στοιχεία video και performance art, διάσημων άριες από όπερες που σημάδεψε με τη φωνή της η Μαρία Κάλλας (Τραβιάτα, Νόρμα, κ.ά) αλλά και νέα μουσική, που έγραφε από καιρό ο συνθέτης Marko Nikodijevic.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», παρούσα στην παράσταση θα ήταν και η περφόρμερ, καθώς καθεμία από τις άριες συνοδεύεται από μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία πρωταγωνιστεί εκείνη παρέα με τον ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόε. «Είναι τόσο ευρεία η χρήση των συμβόλων που έχουν ταυτιστεί με τις δημιουργίες της Αμπράμοβιτς (μαχαίρια, φίδια, φωτιά, σύννεφα), που, στην κορύφωση της όπερας, οι ταυτότητες των δύο γυναικών έχουν γίνει τόσο συγκεχυμένες, που δύσκολα αναγνωρίζεις ποια πραγματικά είναι η ντίβα», γράφει η εφημερίδα.
Η πρεμιέρα των «Επτά θανάτων της Μαρίας Κάλλας» προφανώς αναβλήθηκε όταν στην Γερμανία έκλεισαν τα θέατρα, αλλά η Κρατική Οπερα της Βαυαρίας είχε ανακοινώσει πως επρόκειτο να γίνει διαδικτυακά με live streaming στις 11 Απριλίου. Ωστόσο, την 1η Απριλίου, ο οργανισμός ανέφερε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που διερευνούσε δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν και ανέβαλε την πρεμιέρα για το μέλλον. «Ελπιζα κάθε μέρα ότι οι άγγελοι θα μας βοηθήσουν. Αλλά τελικά είναι αδύνατο», δήλωσε η κ. Αμπράμοβιτς μετά την οριστική αναβολή.
Είναι προφανές πως η απογοήτευση για τη σταρ είναι μεγάλη, καθώς η εμμονή της με τη Μαρία Κάλλας ξεκίνησε στη εφηβεία, όταν στην κουζίνα της γιαγιάς της (στην τότε Γιουγκοσλαβία), άκουσε πρώτη φορά από το ραδιόφωνο τη φωνή της κορυφαίας σοπράνο. «Καταγοητεύτηκα. Ανατρίχιασα. Ενιωσα ηλεκτρική ενέργεια να διαπερνά το κορμί μου. Αργότερα, έμαθα τα πάντα γι’ αυτήν. Διάβασα οχτώ βιογραφίες και συνειδητοποίησα ότι είχαμε πολλά κοινά: Είμαστε Τοξότες, είχαμε κακές μητέρες. Κι επίσης, μας ενώνει αυτή η απίστευτη ένταση στα συναισθήματα και το γεγονός ότι μπορούμε να είμαστε εύθραυστες και ισχυρές την ίδια στιγμή».
Αμέσως μετά το Μόναχο, «Οι επτά θάνατοι» θα παρουσιάζονταν (4-6/6) στη Φλωρεντία, όμως η κατάσταση εκεί παραμένει τραγική και μοιάζει αδύνατο –με τα σημερινά δεδομένα– να ανέβει η παραγωγή στο Ιταλικό Θέατρο. Τρίτη πόλη ήταν η Αθήνα (8, 9 και 10 Ιουλίου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Λέτε εμείς, τελικά, να φιλοξενήσουμε την παγκόσμια πρεμιέρα;
