Σχέδια επί χάρτου, αποτελούν «τα μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» του υπουργείου Υγείας.
Ηδη, τα περισσότερα τα έχει εξαγγείλει πολλάκις ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τηλεοράσεως στις καθημερινές ενημερώσεις για τον νέο κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας.
Κέντρα Υγείας για την διαχείριση του νέου κορονοϊού, Κέντρα Υγείας για τη διαχείριση των χρονίως πασχόντων, τηλεϊατρική, ιατρικές επισκέψεις κατ’οίκον, «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτά προβλέπει ο «ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)». Προγράμματα που θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χωρίς να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο έναρξης τους.
Τα 24ωρα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα Λάρισα, Ηράκλειο και θα διαθέτουν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς. Πρώτα θα ανοίξουν τις πόρτες τους – χωρίς να γίνεται γνωστή η ημερομηνία – στην Αττική τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας καθώς και τα Κέντρα Υγείας Καμινίων και Περιστερίου.
Τα 24ωρα Κέντρα Υγείας για τους χρονίως πάσχοντες, που επίσης δεν γίνεται γνωστό πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, «θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση το σπίτι για την πορεία της υγείας τους».
Κινητικότητα προσωπικού
Για να λειτουργήσουν τα 24ωρα Κέντρα Υγείας για τον Covid-19 προβλέπονται μετακινήσεις γιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας, από Περιφερειακά Ιατρεια και Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Ιατρική εξ’ αποστάσεως και κατ’ οίκον
Τα Κέντρα Υγείας θα παρέχουν τηλειατρική και τηλεσυμβουλευτική στους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «εντός των επόμενων ημερών». Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19 από τους θεράποντες γιατρούς και τη φροντίδα τους. Στο δίκτυο αυτό μπορούν να συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.
Υπό σχεδιασμό βρίσκονται ακόμα οι επισκέψεις κατ’ οίκον που θα πραγματοποιούν μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε από τις ΤΟΜΥ. Οι ομάδες που θα εξετάζουν ασθενείς και θα λαμβάνουν υλικό για εξέταση απευθύνονται κυρίως σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Επισκέψεις κατ’οίκον θα πραγματοποιούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Το υπουργείο Υγείας απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας με νομοθετική ρύθμιση προτίθεται να προσελκήσει γιατρούς (παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους) να εργαστούν στο σύστημα υγείας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αμοιβή 2.000 ευρώ και μελλοντική ειδική μοριοδότηση σε αίτησή τους στο ΕΣΥ για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό.
Οι ιδιώτες γιατροί σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα μπορούν με απόφαση του διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσκομείου, με αμοιβή για την εφημεριακή απασχόληση αντίστοιχη σε αυτή του επιμελητή Α’ και με μελλοντική ειδική μοριοδότηση σε αίτησή τους στο ΕΣΥ για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό.
