Την παγκόσμια πρεμιέρα της κάνει σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, στο τμήμα «Voice», η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη «Ορνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)», μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Neda Film της Αμάντας Λιβανού.
Γεννήθηκε από την αξέχαστη παράσταση «Ορνιθες» του Νίκου Καραθάνου, την οποία συνοδεύει πια όπου παίζεται, εμπνέεται από τον μύθο του Αριστοφάνη, αλλά ο Μακρίδης των ταινιών «L» και «Οίκτος» πήρε ελευθερίες. Υπογράφει ένα υβρίδιο, μεταξύ ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και πολιτικής φαντασίας, που έχει θέμα την πτήση και την πτώση, την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο.
Ολοι οι ηθοποιοί του Καραθάνου κινηματογραφήθηκαν εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας, από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου, από την Αθήνα και το Βελιγράδι έως το Ρίο ντε Ζανέιρο και τις Γαλλικές Αλπεις.
Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που –όλοι τους– ονειρεύονται πως πετούν. Μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι. Σενάριο και σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός. Μουσική: The Little Thieves.
