Μέσα σε κλίμα εθνικής σύμπνοιας και ομόνοιας, όπως διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώθηκε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις σχετικά με τις «συμφωνίες» Τουρκίας-Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του αργότερα υπογράμμισε ότι «η εθνική σύμπνοια και ομόνοια» είναι «το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας» και απευθυνόμενος στους πολίτες διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με «αυτοπεποίθηση» «στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.» και «αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία».
Η Ελλάδα, «παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», έχει «την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Αγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, περί στρατιωτικής υποστήριξης της κυβέρνησης της Τρίπολης, ανέφερε ότι θα πρόκειται για «σαφή παραβίαση αποφάσεως του ΟΗΕ που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και είναι ένα θέμα που πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, με άσκηση πίεσης στην Τουρκία (με την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί από την Ε.Ε. σε σχέση με την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην Κύπρο και με επέκταση των κυρώσεων σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη) σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης τη σύγκληση της διάσκεψης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και υπογράμμισε ότι, παράλληλα με την άσκηση πιέσεων προς την Αγκυρα, θα πρέπει «να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή την στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», όπως ζήτησε και πάλι ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές».
Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα επανέλαβε ότι για το ΜέΡΑ25 προτεραιότητα «παραμένει η εθνική συνεννόηση στη βάση του ρεαλισμού και της νηφάλιας προσέγγισης στα θέματα που αφορούν τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας» και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της Ε.Ε.».
Το ΚΚΕ (το οποίο δεν συμμετέχει με απόφασή του στο ΕΣΕΠ) σχολίασε ότι «στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Το θέμα των τουρκο-λυβικών μνημονίων συζητήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνεκλήθη χθες στις Βρυξέλλες και προετοίμασε το σχέδιο συμπερασμάτων που θα παρουσιαστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Σχέδιο συμπερασμάτων
Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων «συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και τόνισε ότι «παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».
Τα μνημόνια που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη καταδίκασε χθες και απέρριψε πλήρως ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Αλι Αμπντελ Αααλ και προειδοποίησε ότι «η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα απειλήσει τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, στον απόηχο της επίσκεψης του Σάμεχ Σούκρι στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, συναντήθηκε χθες στη Μαδρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Ισραήλ μέσω Κύπρου και η προώθηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση αγωγών ενέργειας, έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή χωρίς την άδεια της Αγκυρας. Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη τόσο του EastMed όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ελλάδας για την υποστήριξη του Ισραήλ σε σχέση με το νομικά ανυπόστατο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
