Οι εξελίξεις στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, προκαλούν τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας με τον Τούρκο πρόεδρο να καλεί τον Ρώσο ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή.
Οι προειδοποιητικές βολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθαν την περασμένη Τετάρτη. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στο Ρώσο ομόλογό του για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι και της Αστάνα λέγοντας πως η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες σχετικά με την επαρχία Ιντλίπ της βορειοδυτικής Συρίας.
Τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων πύκνωσαν μετά τον βομβαρδισμό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις Τούρκους στρατιώτες. Η Τουρκία ανταπέδωσε το χτύπημα σκοτώνοντας στρατιώτες του συριακού καθεστώτος.
Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.
Ο Ερντογάν κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και πρόσθεσε ότι «θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ανταποδίδει για τις επιθέσεις αυτές και ότι διαμήνυσε στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας
Στη ψυχρότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο χωρών ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Ρ. Τ. Ερντογάν πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»
Ο Ερντογάν, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».
