Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο χιλιάδες άνθρωποι στο ΟΑΚΑ και πολύ περισσότεροι από τις τηλεοράσεις τους έτριβαν τα μάτια τους, χθες το βράδυ. Η Εθνική Ελλάδος που παρουσιάστηκε απέναντι στη Βοσνία, ήταν χάρμα οφθαλμών. Λες και εμφανίστηκαν άλλοι και φόρεσαν τις μπλε φανέλες. Κι όμως, οι ίδιοι διεθνείς ήταν αυτοί που απέτυχαν στα προηγούμενα παιχνίδια.

Εστω κι αν χρειάστηκε αυτογκόλ, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε τη νίκη με 2-1, κατακτώντας ένα αδιάφορο βαθμολογικά «τρίποντο», που το άξιζε, όμως, 100%.

Από το ναυάγιο με το Λιχτενστάιν, στην Ιταλία είδαμε σημάδια βελτίωσης σε τομείς όπως η άμυνα και η ομαδικότητα. Χθες, είδαμε και πολλά παραπάνω πράγματα στο επιθετικό κομμάτι, μένει τώρα να δούμε και περισσότερη αποτελεσματικότητα στα επόμενα ματς.

Με βάση το αγαπημένο 4-3-3 του Τζόνι Φαν Σιπ, η Εθνική έπαιξε γρήγορο και καλό ποδόσφαιρο (ειδικά στο δεύτερο μέρος), με συνδυασμούς, αυτοματισμούς, overlaps των μπακ, πρέσινγκ.

Η Εθνική δεν ήταν απλά ομάδα χθες, ήταν πολύ καλή ομάδα. Και να φανταστεί κανείς ότι η «γαλανόλευκη» ήταν αδιάφορη, ενώ οι Βόσνιοι καίγονταν για τη νίκη. Οποιος είδε το ματς και δεν ήξερε τη βαθμολογία, θα πίστευε πως η Ελλάδα ήθελε την πρόκριση.

Στο πρώτο μέρος η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, αμφότερες οι ομάδες έκαναν ευκαιρίες, όμως το δεύτερο ημίχρονο ήταν μονόλογος για την Εθνική. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τελικές ήταν 25-5 (!) υπέρ ημών και αρκετές εξ αυτών ήταν πολύ σημαντικές.

Στο 33’ ο Μπακάκης, στο 41’ ο Μάνταλος, στο 48’ ο Μπακασέτας, στο 67’ και το 75’ ο Μασούρας θα μπορούσαν να βρουν δίχτυα. Επίσης, στο 60’ ο Μασούρας και στο 73’ ο Σταφυλίδης είχαν δοκάρια!

Πρόκειται για επιθετική πανδαισία, που μετουσιώθηκε σε νίκη με τον πιο αντιτουριστικό τρόπο. Με αυτογκόλ του Κοβάτσεβιτς στο 88’, έπειτα από σέντρα του Φετφατζίδη.

Το σκορ άνοιξε στο 30ό λεπτό ο Παυλίδης, με εξαιρετική ενέργεια και ωραίο τελείωμα, εκμεταλλευόμενος ωραίο συνδυασμό των συμπαικτών του και ασίστ του Μάνταλου.

Μπορεί ο Ολλανδός προπονητής να έκανε κάνα δυο αλχημείες, όπως το να βάλει στόπερ τον Σταφυλίδη, όμως όλα κύλησαν καλά. Ακόμη και στο γκολ των Βόσνιων στο 35’ με τον Γκόγιακ, το λάθος είναι του Μπακάκη και του Χατζηδιάκου.

Σχεδόν όλοι οι παίκτες πήγαν καλά, το κέντρο ήταν ξανά στιβαρό, ενώ επιθετικά όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Μόνο ο Μασούρας ήταν εκτός κλίματος με άσχημα τελειώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχασε και άλλες δύο φάσεις που δεν… χάνονται, απλά στο τέλος καταλογίστηκε οφσάιντ και δεν μέτρησαν.

Η χθεσινή νίκη και κυρίως η εμφάνιση μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να γίνει αν η Εθνική έκανε το απλό και το αναμενόμενο, δηλαδή να νικήσει στο ΟΑΚΑ την Αρμενία και το Λιχτενστάιν. Θα έπαιζε την πρόκριση με τους Φινλανδούς, αλλά με τα «αν» δεν γίνεται τίποτα στο ποδόσφαιρο.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Εθνικής με τον Φαν Σιπ στον πάγκο και μόλις δεύτερη στα οκτώ ματς του 10ου προκριματικού ομίλου του EURO 2020.

Σαφώς ευχαριστημένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που διαμήνυσε πως η Εθνική θα συνεχίσει να παίζει επιθετικά, κάτι που φαίνεται να επιθυμούν και οι διεθνείς.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζ. Φαν Σιπ): Πασχαλάκης, Μπακάκης, Χατζηδιάκος, Σταφυλίδης, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Λημνιός (84’ Φετφατζίδης), Μάνταλος (60’ Μασούρας), Παυλίδης (70’ Κουλούρης).

ΒΟΣΝΙΑ (Ρ. Προσινέτσκι): Σέχιτς, Κβρζιτς, Μπίτσακτσιτς, Κοβάτσεβιτς, Κολάσινατς, Τσίμιροτ (46’ Γιάγιαλο), Σάριτς (63’ Ντούλιεβιτς), Πιάνιτς, Χαϊροβιτς, Γκόγιακ, Χότζιτς (71’ Μπάγιτς).

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσβάιερ (Γερμανία).

ΣΚΟΡΕΡ: 30’ Παυλίδης, 88’ (αυτ.) Κοβάτσεβιτς – 35’ Γκόγιακ.

ΚΙΤΡΙΝΗ: 32’ Τσίμιροτ, 76’ Κβρζιτς – 90’ Μασούρας, 92’ Κουλούρης, 94’ Μπακάκης.

ΚΟΚΚΙΝΗ: –