ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σιγά σιγά ανεβάζει στροφές η Κουμουνδούρου, κυρίως στο κομμάτι της ανασυγκρότησης του κόμματος, εν όψει του συνεδρίου που φαίνεται πως έχει «κλείσει» τελικά για τις αρχές του επόμενου έτους.

Μετά τις «δημιουργικές» διαφωνίες που ακούστηκαν από διάφορα στελέχη πρώτης γραμμής και εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στον μήνα και πιθανότατα πριν από το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει βρεθεί ένας κοινός δρόμος πορείας παρά τις επιμέρους ενστάσεις σε διάφορα ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα.

Τα πρώτα δείγματα ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες, το συνολικό πακέτο όμως, τη Διακήρυξη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πορευτεί το επόμενο διάστημα με τελικό προορισμό το συνέδριο, θα την εκφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη γιορτή της Νεολαίας το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου.

Μέσα στον Οκτώβριο και για ένα μεγάλο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεία κεντρικών στελεχών θα οργώσει την Ελλάδα, επισκεπτόμενος όχι μόνο τις πρωτεύουσες νομών, αλλά και άλλα σημεία της χώρας με στόχο να φτάσει το μήνυμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος παντού.

Στόχος παραμένει η προσέλκυση όσο περισσότερων μελών γίνεται προκειμένου να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος να συμμετέχουν πλέον ενεργά, στα πρότυπα αντίστοιχων προσπαθειών που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Ως γνωστόν σε αυτό το πλαίσιο έχει αποφασιστεί η δημιουργία μιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, η οποία θα απαρτίζεται από τρεις υποεπιτροπές: την Επιτροπή Προγράμματος, την Επιτροπή Διακήρυξης και την Επιτροπή Οργανωτικής Ανασυγκρότησης.

Οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι λίγες. Το πώς δηλαδή θα εξελιχθεί από ένα κόμμα των 30.000 μελών σε ένα κόμμα 180.000 μελών, όπως είναι ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρός του.

Εχει γίνει ήδη μια συζήτηση για το πώς, πέρα από την ενίσχυση των τοπικών οργανώσεων και εκείνων σε εργασιακούς χώρους, θα υπάρξουν και θεματικές οργανώσεις (π.χ. για την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση κ.ά.), τις οποίες θα απαρτίζουν άτομα που έχουν σχέση με τον αντίστοιχο χώρο. Είναι ήδη προς διερεύνηση με ποιον τρόπο μπορεί να εξυπηρετηθεί και να λειτουργήσει αυτός ο σχεδιασμός.

Εννοείται πως δίνεται έμφαση στη νεολαία, η οποία αντάμειψε τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα εισόδου του κόμματος και της οργάνωσης της νεολαίας, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες περί e-ΣΥΡΙΖΑ, του ψηφιακού δηλαδή τρόπου επικοινωνίας με τον οποίο οι νέοι έχουν σαφώς μεγαλύτερη εξοικείωση.

Νέα μέλη

Στις προκλήσεις όμως, περιλαμβάνονται και οι εγγραφές νέων μελών, καθώς γύρω απ’ αυτές έχει γίνει ήδη αρκετή κουβέντα, όταν η παρουσία τους συνδυάστηκε -για να απορριφθεί στη συνέχεια- με τη δυνατότητα εκλογής του προέδρου του κόμματος από τη βάση και όχι από το συνέδριο. Η διαχείριση του τρόπου των εγγραφών των νέων μελών και η ενεργοποίησή τους αποτελεί ίσως το βασικότερο σημείο αντιλογίας μέσα στην Κουμουνδούρου αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν δηλαδή εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει λόγο για face control και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, με απλά λόγια δεν θα ζητά «πιστοποιητικά φρονημάτων» προκειμένου να εντάξει νέα μέλη στους κόλπους του. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που θεωρεί ότι τα ανενεργά μέλη, τα μέλη «φαντάσματα» μόνο κακό θα κάνουν στο κόμμα και τίποτε περισσότερο. Και ίσως να μην έχουν άδικο.

Είναι εξάλλου νωπό ακόμα το πρόβλημα που συνάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής εμπειρίας του. Κλήθηκε να κυβερνήσει αναζητώντας πρόσωπα που θα τοποθετούσε σε καίριες θέσεις και δεν έβρισκε καθώς η στελεχική δυναμική του όταν βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση αποδείχτηκε ανεπαρκής όταν έγινε κυβέρνηση.

Ενα άλλο όμως ζήτημα για τον ψηφιακό ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής είναι και ο χρόνος, που φαίνεται να στέκεται απέναντί του. Με απλά λόγια ένα τέτοιο εγχείρημα για να στηθεί και να λειτουργήσει σωστά -και μόνο από τεχνική άποψη- θέλει αρκετό διάστημα και είναι μάλλον αισιόδοξες οι προβλέψεις που το θέλουν να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα.

Συνεπώς τίθεται το ερώτημα αν η εγγραφή νέων μελών αποτελεί καθαρά αυτοσκοπό ή συνιστά μια νέα πρόταση ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τραπέζι πάντως έπεσε πρόταση, και μάλιστα από στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας για τα νέα μέλη, η οποία θα έχει να κάνει με την ενεργή παρουσία τους στις οργανωτικές διαδικασίες.

Ενα άλλο ζήτημα που αφορά τα νέα μέλη είναι και εκείνο της οικονομικής συνδρομής τους στο κόμμα. Το ποσό θα είναι μικρό και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει διαβαθμίσεις, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του μέλους (αν π.χ. είναι νέος, φοιτητής, άνεργος, εργαζόμενος κ.λπ.).

Η εκλογή των οργάνων

Αμεση σχέση με τις εγγραφές μελών έχει και το θέμα της εκλογής των οργάνων που θα τρέξουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Και εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που άπτεται και του καταστατικού του κόμματος, το οποίο δεν είχε προβλέψει τη διεύρυνση και μέσω αυτής τις διαδικασίες που ακολουθούν, όπως είναι η εκλογή των οργάνων σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Κατά συνέπεια εδώ προκύπτει το εξής δίλημμα: θα υπάρξει καταστρατήγηση του καταστατικού ή θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες της απαιτούμενης ευρείας συναίνεσης, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός; Η απάντηση του συγκεκριμένου διλήμματος θα δικαιώσει ή θα καταρρίψει τους ισχυρισμούς εκείνων που από την πρώτη στιγμή είχαν την άποψη ότι «το συνέδριο έπρεπε να προηγηθεί της διεύρυνσης».