Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω 180 τραυματίστηκαν στην Καμπούλ έπειτα από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε γάμο στην σιίτικη περιοχή της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.
«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.
Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε αίθουσα στη δυτική Καμπούλ που ήταν γεμάτη κόσμο καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν ως επί το πλείστον μέλη της σιίτικης μειονότητας.Καταδίκασαν, μάλιστα, την επίθεση ως απαγορευμένη και αδικαιολόγητη.
Το νέο μακελειό στη χώρα προκάλεσε οργή στους κατοίκους της πρωτεύουσας τη στιγμή που Ταλιμπάν και ΗΠΑ διατείνονται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ομάδας σε ζητήματα ασφάλειας πλησιάζει.
Οι φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης προκαλούν σοκ, καθώς παντού υπάρχουν ρούχα, αξεσουάρ, καρέκλες και τραπέζια όλα καλυμμένα με αίμα.
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε τζαμί στο Πακιστάν και στοίχισε τη ζωή ενός αδελφού του ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 20.
«Όλοι έτρεχαν», είπε μετά την έκρηξη ένας σερβιτόρος στην αίθουσα, ο Σάγεντ Αγά Σαχ.
«Μερικοί από τους σερβιτόρους μας σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν».
Η επιχείρηση των αιθουσών γάμου έχει αναπτυχθεί στην Καμπούλ, καθώς η αφγανική οικονομία ανακάμπτει βραδέως και οι οικογένειες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε γιορτές.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από έκρηξη που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο σε αίθουσα γάμου στην Καμπούλ.
