Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος, όπως αναφέρεται είναι διασφαλιστεί πληθωρισμός κοντά στο 2% στην ευρωζώνη και να βελτιωθεί η ανάπτυξη.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποφασίστηκε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει, το δ.σ. της ΕΚΤ αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν «στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

Επίσης αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, όσον αφορά τις λεπτομέρειες διενέργειας της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντίστοιχης ΣΠΠΜΑ.

Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις ΣΠΠΜΑ III θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.

Η συνέντευξη Ντράγκι

Στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με βάσει τους κινδύνους που εγκυμονεί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για τις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Ως κινδύνους περιέγραψε τους εμπορικούς πολέμους, που «αφήνουν το σημάδι τους στον δείκτη οικονομικού συναισθήματος».

Όπως τόνισε η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, αν αυτό χρειαστεί, ενώ κάνει βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά, στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τράπεζες θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να δανείζονται και με αρνητικά επιτόκια αν διοχετεύουν χρήματα στις επιχειρήσεις.