Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πολιτικός «σεισμός» που προκάλεσε στην Αυστρία το βίντεο με τον αντικαγκελάριο Στράχε, η προειδοποίηση ΜΚΟ ότι δεκάδες χιλιάδες μαθητές στη Βρετανία πεινάνε, οι προσπάθειες της Γαλλικής Αριστεράς να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς και οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : Η Βρετανία “παραβιάζει το καθήκον της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αγνοώντας τα παιδιά που πεινάνε” και στο κύριο άρθρο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η ΜΚΟ Human Rights Watch κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέι, ότι ακολουθεί σκληρές και επίπονες πολιτικές στις οποίες δεν περιλαμβάνει τα παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ερευνά που πραγματοποίησε, δεκάδες χιλιάδες παιδιά στο Κέμπριτζσαϊρ και την Οξφόρδη, δεν έχουν χρήματα ούτε για να κολατσίσουν στο σχολείο. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : “Εκκλήσεις για έρευνα στην χρηματοδότηση του “Κόμματος του brexit” με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι η πίεση προς την Βρετανική Εκλογική Επιτροπή αυξάνεται καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι δωρεές προς το κόμμα αυτό μπορούν να επιτρέψουν ξένες παρεμβάσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα της Γηραιάς Αλβιώνας.

Στη Γαλλία, η Liberation καταπιάνεται στον τίτλο της, αλλά και στο κεντρικό της ρεπορτάζ με την Γαλλική Αριστερά και γράφει : “Αριστεροί. Επιχείρηση επιβίωση” με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι “οι περισσότεροι αριστεροί σχηματισμοί μπορεί να πέσουν κάτω από το 10%, σηματοδοτώντας μια ιστορική ήττα της Αριστεράς και προσθέτει, ότι ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για τις ευρωεκλογές, οι υποψήφιοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους.

Στη Γερμανία, τρία εικοσιτετράωρα μετά τον «σεισμό στην Αυστρία», όπως επιγράφει το σημερινό της πρωτοσέλιδο η Süddeutsche Zeitung, εκείνη η εφημερίδα που μαζί με το Spiegel έβγαλαν στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο Στράχε, ο γερμανικός τύπος προχωρεί σε συμπεράσματα και διδάγματα και εν όψει των ευρωεκλογών. Καταρχήν, η εφημερίδα του Μονάχου αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις, γιατί σε συνεργασία με το γερμανικό περιοδικό έδωσε στη δημοσιότητα τμήματα του βίντεο που γυρίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια τώρα, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

«Η βασική απάντηση είναι ότι ναι μεν τα ΜΜΕ δεν είναι η τέταρτη εξουσία, αλλά σε μια δημοκρατία λειτουργούν και ως ελεγκτικός μηχανισμός, τουλάχιστον εκείνες οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και ιστοσελίδες που είναι πρόθυμοι να ασκήσουν μια τέτοια λειτουργία» επισημαίνει ο σχολιαστής της θυμίζοντας περιπτώσεις που Süddeutsche Zeitung και Spiegel το έχουν κάνει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις.

Στην απορία ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τώρα και όχι το 2017, όταν τραβήχτηκε, ο σχολιαστής απαντά: «Οι πολλές θεωρίες περί συνομωσίας επ΄ αυτού οδηγούν στο κενό. Αν ήθελε κάποιος να επηρεάσει τις αυστριακές εκλογές ή την πολιτική, η κατάλληλη εποχή, για να αφήσει κάποιος να διαρρεύσει το βίντεο, θα ήταν τον Σεπτέμβριο του  2017, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, από τις οποίες προέκυψε η κυβερνητική συμμαχία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους ακροδεξιούς. Αντ΄ αυτού η SZ και το Spiegel έδωσαν το υλικό τώρα. Κι αν δεν είχε ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος, δεν θα είχε βγει στη δημοσιότητα ούτε τώρα πριν τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική επιρροή αυτής της ιστορίας είναι περιορισμένη εκτός Αυστρίας. Κανένας οπαδός του Σαλβίνι ή της Εναλλακτικής για την Γερμανία AfD δεν θα ψηφίσει διαφορετικά εξ αιτίας του λεξιλογίου του Στράχε υπό την επήρεια βότκας. Ίσως όμως αποτρέψει πολλούς άλλους που θεωρούν ότι ξεπερνά κάθε όριο ο κανιβαλισμός στην πολιτική και το διαδίκτυο, η υποτίμηση άλλων και η κυριαρχία του ρατσιστικού λόγου. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον γερμανικό τύπο, αλλά όλους».  

Η εφημερίδα die Welt κάνει λόγο για το τέλος του αυστριακού πειράματος «εξημέρωσης των εθνολαϊκιστών, που απειλούσαν να γίνουν το ισχυρότερο κόμμα στην Αυστρία, με το να συμπεριληφθούν σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική, που μέσα σε 516 ημέρες δρομολόγησε περισσότερα από όσα οι συνασπισμοί της Μέρκελ τα τελευταία 4 χρόνια”.

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post έχει τίτλο “ΗΠΑ-Κίνα χάνουν ένα σταθεροποιητή στη σχέση τους” και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων ότι “καθώς ο πρόεδρος Τράμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινγκπίνγκ, καθίσταται πλέον σαφές ότι η περίοδος των καλών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο οικονομικών υπερδυνάμεων έχει παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί”.