Ακολουθούν spoilers, αλλά είναι αναπόφευκτο. Η παράσταση που αφορούν είναι από τις πιο αναμενόμενες του φεστιβαλικού καλοκαιριού, η πρώτη εμφάνιση της Κομεντί Φρανσέζ στην Επίδαυρο (26, 27 Ιουλίου).
Ο Βέλγος Ιβο Βαν Χόβε, γνωστός στους Ελληνες θεατρόφιλους από παλιότερες δουλειές του σε Στέγη και Μέγαρο, ανέβασε ήδη (στις 29 Απριλίου) στην παρισινή αίθουσα Ρισελιέ σε μια κοινή παράσταση τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ορέστης» του Ευριπίδη. Τη μια μετά την άλλη, χωρίς διάλειμμα, σαν να είναι το ίδιο έργο, άσχετα αν τις χωρίζουν πέντε χρόνια, στην πρώτη τα δυο αδέλφια σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα, στη δεύτερη αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στο Αργος και ένα νέο κύμα βίας ξετυλίγεται.
«Υπάρχει στον Ευριπίδη μια παθιασμένη απογοήτευση, μοναδική σε ολόκληρη την αρχαία τραγωδία», γράφει η «Μοντ». «Η βαρβαρότητα ξεσπάει σαν παρόρμηση, σαν τρέλα, σχεδόν σαν όργιο. Μια γλίτσα, σαν τη λάσπη που καλύπτει τη σκηνή, πάνω στην οποία μια τετράγωνη κατασκευή θα γίνει το φτωχικό σπίτι της Ηλέκτρας, στην άνυδρη γη της Αργολίδας, ή το πλούσιο παλάτι του Αγαμέμνονα, στο Αργος».
Η παράσταση της Κομεντι Φρανσέζ στην Επίδαυρο
Από κοντά και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μια πολύ δυνατή παρομοίωση: «Ξεχάστε το Game of Thrones. Κανένας άλλος δεν παρουσιάζει τη βία σαν τον Ευριπίδη. Δύο αδέλφια, που είχαν χωρίσει για πολλά χρόνια, ενώνονται για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα τους, μια δυναστεία απειλείται, άγριες δολοφονίες γίνονται, μέχρι και ένα πέος κόβεται. Οχι, δεν είναι το τελικό επεισόδιο του Game of Thrones, αλλά δύο έργα γραμμένα σχεδόν 2.500 χρόνια πριν, που τώρα τα ανέβασε ο Ιβο Βαν Χόβε. Η παράστασή του μας θυμίζει ότι με ένα ελάχιστο μέρος του κόστους μιας σειράς ή μιας ταινίας, το θέατρο μπορεί να έχει την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία σε έπη μεγαλύτερα από τη ζωή».
Ο Βαν Χόβε τοποθετεί στη σκηνή ένα κουαρτέτο κρουστών. Αφήνει τον χορό στα χέρια του μεγάλου χορογράφου (και συμπατριώτη του) Βιμ Βαντεκέιμπους, που μόλις πέρυσι το καλοκαίρι ήταν στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ρίχνει τους πάντες να τσαλαβουτάνε στη λάσπη, με πρώτη και καλύτερη την κοντοκουρεμένη, ανδρόγυνη Ηλέκτρα του (Σιλιάν Μπραχίμ), που δεν ακρωτηριάζει απλώς τον Αίγισθο, αλλά δαγκώνει τα κομμένα γεννητικά του όργανα πριν τα πετάξει στον Χορό. Αυτό μάλλον δεν υπάρχει στον Ευριπίδη. Τι σημασία έχει; Ο Βέλγος, άλλωστε, έχει κάνει κι άλλες μικρές αλλαγές, δεν τις αποκαλύπτουμε, να έχουμε και μια κάποια παρθενικότητα ως θεατές όταν πάμε στην Επίδαυρο.
Ιnfo: Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει. Τηλ: 210 893 8112 (Δευτέρα έως Κυριακή 9.00-21.00). Ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και www.ticketmaster.gr
